Blogg

Här skriver Katarina Skogfält, leg. sjuksköterska och forskningssjuksköterska, om hur kosten påverkar din kropp och hur den kan användas som en förebyggande, lindrande åtgärd för att optimera din hälsa. En del inlägg är vetenskapligt baserade och en del empiriska. 

 

Är du i riskzonen för att i framtiden få typ -2 diabetes? Här kan du göra ett självtest!

”Vi misstänker att nästan en halv miljon svenskar lever med typ 2-diabetes utan att veta om det. Om man ligger i riskzonen för att få typ 2-diabetes går det att undvika sjukdomen med kost och motion. Tidiga åtgärder minskar risken för komplikationer.”

I bifogad länk kan du snabbt och enkelt själv göra testet för att se ifall du själv är i rikszonen.  Får du ett resultat du inte tycker känns bra? Då är det dags att ta tag i det!

Ett tips kan vara att när du är klar med testet, lek med siffrorna för att se vad som händer om du till exempel går upp något kilo? Eller om du plötsligt får högre blodtryck? Eller kanske drar du på dig en skada i knät och inte når samma träningsmängd du tidigare haft? Hur kommer dessa faktorer att påverka din utgång?

Ett tecken på begynnande växande mage är inte ett skönhetsfel, vilket många idag verkar tro. Utan det är ett tecken på att sjukdomsprocessen och insulinresistensen redan är igång och bör åtgärdas för att inte riskera sjukdomar kopplade till metabolt syndrom, som till exempel typ 2 diabetes, rubbade blodfetter, högt blodtryck och alzheimer.

Klicka på länken nedan och gör testet för att få en första inblick i hur det ser ut för dig.

Testa din risk att drabbas av typ 2-diabetes

Katarina Skogfält

Leg. sjuksköterska

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.