Blogg

Här skriver Katarina Skogfält, leg. sjuksköterska, IVA-sjuksköterska, kandidat i Biomedicin om hur kost samt livsstil                                    påverkar din kropp och hur det kan användas förebyggande, lindrande för att optimera din hälsa.                                             Inläggen är vetenskapligt baserade, med empiriska inslag. 

 

Biter vi oss själva i svansen?

Många ungdomar som har typ 1-diabetes har problem med övervikt. Det dolda sockret finns i så många olika former att det kan vara svårt att notera det om man inte har en sensor som kontinuerligt mäter blodsockret och gör en observant på var sockret finns. Dessutom är det svårt att äta en sockerfri kost i samhället idag. Det finns så många fällor som i sin tur kräver stora doser insulin. Den onödigt stora konsumtionen av socker och snabba kolhydrater ställer till det för ungdomarna.

Så inom den medicinska världen för att få bukt på denna övervikt så studeras hur läkemedlet metformin kan öka insulinkänsligheten hos överviktiga ungdomar som har typ 1-diabetes. Metformin ges i regel till patienter som har typ 2-diabetes. Metformin används för att sänka blodsockernivåerna hos personer med typ 2-diabetes.

Syftet med studien är att se om deltagarna uppnår en stabilare blodsockerkurva,  får bättre långtidsblodsocker (HbA1c)  och uppnår minskade insulindoser. Förslagsvis menar de på att man reducerar ett läkemedel för att istället tillägga den med en annan.  Här finner du en kortare presentation av studien.

Studien i sin helhet: Effect of Metformin Added to Insulin on Glycemic Control Among Overweight/Obese Adolescents With Type 1 Diabetes

Det man då gör är att minska sina insulindoser samtidigt som man tillför ytterligare ett läkemedel i sin behandling. Målet som man vill uppnå med läkemedelsbehandlingen är att få en stabilare blodsockerkurva, minska riskerna för att bli för låg i blodsocker och minska riskerna för följd sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar. Man vill även att ungdomen ska lyckas gå ned i vikt på grund av den minskade mängden insulin som tillförs. I studien fann man inte att riskerna för att senare utveckla hjärt- kärlsjukdomar minskade. Risken var fortfarande lika stor.

Metformin har tre verkningsmekanismer:

 1. Reduktion av leverns produktion av glukos genom att hämma glukoneogenesen.
 2. Genom att öka insulinkänsligheten, förbättra perifert glukosupptag och glukosutnyttjande i muskulaturen.
 3. Fördröjning av intestinal glukosabsorption.

Vad har Metformin för biverkningar?

Metformins mycket vanliga biverkningar är (≥1/10): Gastrointestinala symtom som till exempel illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor och aptitlöshet.

Avslutningsvis vill jag mena på att genom att lägga fokus på rätt kostråd och genom att ta bort socker och snabba kolhydrater så reduceras insulinbehovet och cellernas insulinkänslighet ökar vilket i sin tur ger en viktminskning, blodsockernivåerna blir jämnare med färre episoder av låga blodsockernivåer som följd. Dessutom minskar du riskerna för att drabbas av hjärt- kärlsjukdom. Vilket vi tidigare varit inne på. Ta gärna del av texten jag tidigare citerat direkt ifrån socialstyrelsens handbok om kostrekommendationer för personer med diabetes till hälso- och sjukvårdspersonal.

Med andra ord så kan ungdomar med typ 1-diabetes uppnå detta enkelt genom att ta till sig en bra kostomläggning och motionera.  Personligen när vi lade om kosten för vårt barn med typ 1-diabetes minskade vi kraftigt på hennes insulinnivåer och ökade på så sätt också hennes cellers känslighet för insulin. Hon fick stabilare blodsockerkurva som du kan läsa om i tidigare blogginlägg och därmed reduceras riskerna för att hon och även vi andra i familjen i framtiden ska riskera att drabbas av följdsjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar.

Om det är så enkelt,  krånglar vi inte till det för våra ungdomar som lever med typ 1-diabetes genom att tillföra ytterligare ett läkemedel?

Biter vi oss själva i svansen?

 

 

Katarina Skogfält

Leg. sjuksköterska

2 kommentarer till "Biter vi oss själva i svansen?"

 1. Martin Engelin

  Hej
  Kul att du skriver så mycket bra Katarina.
  Självklart har du rätt till 110%. Problemet är att många patienter oavsett diagnos inte är beredd att göra några uppoffringar, inte ens för sin egen hälsa. Det är mycket bekvämare att få en tablett extra än att behöva lägga om sin kost och börja motionera. När sedan komplikationerna kommer om 20, 30 eller 40 år förväntar sig patienten att sjukvården ska ta hand om alla problem. Det skapar passiva patienter istället för patienter som är aktiva i sin egen sjukdom och lär sig förebygga komplikationer med en sund livsstil.
  Kan man efter att ha misskött sin bil i 10 år komma tillbaka till försäljaren och klaga på att bilen har rostat sönder och motorn inte längre funkar? Han skulle skratta dig rakt upp i ansiktet!!
  I Sverige dör 800 000 människor för tidigt pga felaktig livsstil som kan förebyggas med rätt kost och motion. Men det är många helt blinda för. Det är mycket lättare och bekvämare att få en tablett utskriven. Tyvärr, så är mänskligheten destruktiv och beter sig som en struts till den dag det är för sent.
  För varje patient/klient du lyckas hjälpa till en ny livsstil är inte bara en framgång för dig som företagare eller att samhället sparar ofantliga summor pengar.
  Den största vinsten gör den som förändrat sin livsstil.
  Lycka till med ditt företag.
  Martin

  1. Katarina Skogfält

   Hej Martin! Tack för din kommentar. Vi får göra ett försök från varsitt håll. Jag försöker nå fram i min roll som sjuksköterska och du utifrån din som läkare. Desto fler vi är som försöker, desto bättre är det. Tusen tack för dina fina värmande ord!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.