Blogg

Här skriver Katarina Skogfält, leg. sjuksköterska, IVA-sjuksköterska, kandidat i Biomedicin om hur kost samt livsstil                                    påverkar din kropp och hur det kan användas förebyggande, lindrande för att optimera din hälsa.                                             Inläggen är vetenskapligt baserade, med empiriska inslag. 

 

Blodsockerkurvor

Hur man än vrider och vänder på var ohälsan börjar som i slutändan skapar oreda i vår kropp så verkar det alltid vara genom blodsockernivåer och insulinet. Just båda dessa är något jag aktivt jobbar dagligen med att granska, tolka och justera. Så därav ska du nu få en grundkurs i blodsockernivåer och hur du kan tolka dem och använda dem som ett eget verktyg i att optimera din egna hälsa. Oavsett om du har diabetes (oavsett typ) eller om du är helt frisk och vill optimera din hälsa och utöka din kunskap.

adf_diagram-0

 

Referensvärdet är mellan 4,0-6,0 mmol/l (har du diabetes är referensvärdet mellan 4,0-8,0 mmol/l).  Vissa menar på att det är ok att gå upp till 8,0 mmol/l i blodsocker direkt efter matintag. Jag vill hävda att äter du bra kolhydrater och inte har en rubbning av din egna insulinproduktion eller lider av insulinresistens, så kommer du inte gå över 6,0 mmol/l i blodsocker. Du kan genom att mäta ditt blodsocker vid olika tidpunkter och vid olika matintag bilda dig en bra bild om ditt hälsotillstånd.  Desto mer snabba kolhydrater/socker du intar desto snabbare stiger blodsockret i dina blodkärl och desto mer börjar bukspottkörteln frisätta insulin för att hinna med och ta hand om blodsockret. När tillslut insulinet hinner ikapp det stigande blodsockret i dina blodkärl så sker en dipp. Då ditt blodsocker börjar sjunka.

Ju snabbare stigande blodsockernivå och  ju större insulinfrisättning resulterar också i att ditt blodsocker snabbare kommer sjunka. Desto snabbare din blodsockernivå sjunker desto mer resulterar det i att du upplever en stark hungerkänsla och ett sug efter något sött. Vilket i sin tur frestar dig att igen inta snabba kolhydrater/socker som snabbt höjer ditt blodsocker igen och den snabba stigningen sätter igång igen.  En sådan blodsockerkurva leder till höga nivåer av blodsocker, höga insulinnivåer, insulinresistens, fyllda glykogendepåer som omvandlas till fettdepåer som i sin tur  bland annat påverkar dina blodfetter och så vidare. Sen är den onda spiralen igång.

Vi har tre hormoner som höjer vårt blodsocker glukagon, adrenalin och kortisol. Men endast ett hormon, insulin som sänker vårt blodsocker.

 

adf_diagram-1svajig

Här ser du blodsockernivåer du absolut inte vill ha. Just denna kurva tillhörde min dotter. Så som det såg ut i början innan vi ändrade kosten. Vi praktiskt taget slet med denna blodsockerkurva dygnet runt för att få till det. Vilket vi aldrig fick förrän vi lade om kosten. Denna kurva visar snabba kolhydrater som inte gick att hantera. Just på denna blodsockerkurva var det havregrynsgröt med mjölk och hallon till frukost, pannkaka till lunch och spaghetti med köttfärssås till middag. Dessutom påverkades blodsockernivån på natten av de svajiga blodsockernivåerna som var på dagen. Den blev otroligt svajigt även nattetid. De risker som denna blodsockerkurva medförde med de oerhört låga blodsockernivåerna och i nästa stund på tok för höga skadliga blodsockernivåer var inget vi ansåg att vår dotter skulle behöva leva med.

Jag vill poängtera två viktiga saker nu!

 1. Bland annat så fokuseras det mycket på ditt Hba1c värde.  Även kallat långtidsblodsocker. Detta värde visar din genomsnittliga blodsockernivå de sista tre månaderna. Ett högt värde är tecken på diabetes. Halten ska ligga på 27-42 mmol/mol om du är under 50 år, och på 31-46 mmol/mol om du är över 50 år. Målet för en person med diagnostiserad diabetes är att ha under 52 mmol/mol. Har du ett högt värde så är det absolut inte bra. Då tar din kropp skada. Men det jag vill poängtera är att när vår dotter hade blodsockernivåer som såg ut som den instabila, så hade hon ett bra Hba1c. Ett högt värde säger mig mer om hur illa det kan vara. För mig personligen säger inte detta värdet så mycket mer. Du kan ha ett bra värde fast du har en otroligt instabil blodsockerkurva. Personligen är jag mycket övertygad  om att uppnå en daglig stabil blodsockerkurva för ökad hälsa och välmående.
 2. Det andra jag vill belysa är att om du som lever med diabetes kanske får rådet idag att följa blodsockret efter två timmar. Ta en titt på den instabila blodsockerkurvan i figuren ovanför. Tittar vi på kurvan kl. 11.30 så är blodsockret på ca 4,0 mmol/l och på väg upp. Du intar din måltid och räknar kolhydrater för det du äter och ger en dos insulin för det . Sen tittar du på blodsockerkurvan två timmar senare och inser att du är lite för låg i blodsocker. Du konstaterar att din insulindos du tagit var för stor och bestämmer dig för att sänka den till nästa gång. I själva verket har du varit uppe på nivåer som 20 mmol/l och nosat. Utan att ens veta om det, om du nu inte haft en känning av det. Därför tycker jag absolut man ska vara mer noggrann med sitt blodsocker och följa det mer.

 

adf_diagram-2stabil

Så här vill du att dina blodsockernivåer ska se ut. Ligga inom referensvärdena. Du kommer känna dig mättare, gladare, piggare och mer harmonisk med ett stabilare humör. Inga höga nivåer av blodsocker som orsakar skada. Inga stora doser insulin som kan ställa till det med insulinresistens och all den oreda det i sin tur leder till. Däremot tillräckliga doser för att du ska följa din tillväxtkurva om du är barn. Som vuxen med diabetes går det att få ännu mer stabil blodsockerkurva. Desto mer kolhydrater, desto mer insulin och desto mer påverkad blodsockerkurva. Här har jag personligen olika tänk kring insulindoser beroende på om du har typ 1 eller typ 2-diabetes,  är barn eller vuxen, vill uppnå viktnedgång med mera.

adf_diagram-3bada

Lägger man ihop blodsockerkurvorna på samma diagram så är det inte svårt att förstå vilken blodsockerkurva du vill uppnå.

Hur kan du själv kontrollera din blodsockerkurva?

På hemsidan finns en blodsockermätare som du kan köpa. Den kostar 540 kr inkl  50 st mätstickor. Här finner du blodsockermätaren och beskrivning av den. Detta är en bra investering för att du själv ska ta kontroll över dina egna blodsockernivåer. Oavsett om du har typ 2- diabetes eller vill optimera din hälsa.

Börja med att ta ett blodsockervärde på fastande mage direkt på morgonen när du vaknat. Om det då är över 6,1 mmol/l är det ett tecken på att du har glykogen lagrat i levern. Sedan intar du din frukost i lugn och ro. När du ätit klart tar du ett nytt stick var 15 minut i två timmar (det fungerar med var 30:e minut också om du inte tycker om att sticka dig). Du kommer då att få fram en blodsockerkurva över hur ditt blodsocker ser ut. Beroende på vilka kolhydrater du intagit kan man dra olika slutsatser. Har du ätit bra kolhydrater till frukost så har du mest troligt inte gått upp i blodsocker. Har du gått upp över 6,0 mmol/l har du antingen ätit snabba kolhydrater eller så har din bukspottkörtel inte hängt med riktigt i sin insulinfrisättning. Sannolikt har du en rubbning av din egna insulinproduktion och/eller är insulinresistent.

Jag kommer så småningom att lägga ut en film här på bloggen där jag visar dig hur du ska gå till väga när du tar ett blodsocker för att testa på dig själv.

När jag först träffar mina klienter frågar jag alltid hur deras kostvanor ser ut. Då kan jag bilda mig en uppfattning om hur mycket av snabba kolhydrater/dolt socker de får i sig och på vilken nivå deras insulinnivåer mest troligt ligger kring. Utifrån det får jag en bild av vilken daglig blodsockerkurva de mest troligt har. Dessutom tar jag blodprover för att mäta blodsockernivåer i kroppen.

Vi testade vårt egna blodsocker i familjen!

Vi gjorde ett test för något år sedan inom familjen som jag lagt upp tidigare på bloggen. Där min blodsockerkurva är intressant. Jag går snabbt upp till nästan 10, 0 mmol/l och har dessutom svårt att ta mig ner igen.  Vilket inte förvånar mig då jag är uppvuxen på två stycken Skogaholmlimpskivor och O’boy till frukost. Ta gärna del av testet!

Jag har ett flertal gånger sett en kostexpert via sociala media göra reklam för havregryn och att det inte påverkar ens blodsockerkurva. Jag vill hävda att det gör det absolut. Däremot hur mycket kan vara individuellt och är beroende på hur mycket belastning din bukspottkörtel klarar av och hur insulinresistent du är. Sen kan det såklart finnas andra fördelar med just havregryn. Men att säga att den inte alls påverkar din blodsockerkurva är dock inte sant.

Vad säger vetenskapliga studier?

Vill du dessutom titta på vetenskaplig studie över andra som också fått bättre blodsockernivåer efter kostomläggning, ta gärna del av denna studie.  Just i denna tittade man på 22 personer med svårkontrollerad typ 1-diabetes som åt 70-90 gram kolhydrater/dag. HbA1c sjönk i genomsnitt från 7,5% till 6,4% . Insulinbehovet minskade signifikant, och antalet blodsockerfall per vecka sjönk i snitt från 2,9 till 0,5.

I en annan studie tittade man på personer med typ 2-diabetes. 10 st med typ 2-diabetes åt sin vanliga mat i sju dagar, och sedan åt de 21 gram kolhydrater/dag  i fjorton dagar. Blodsockret förbättrades kraftigt, trots att många fick minska sina mediciner kraftigt. En kort studie, men med dramatiska resultat.

Jag vill också nämna att om du är frisk så går blodsockret inte upp till nivåer som 20,0 mmol/l. Det måste till en metabol rubbning för att uppnå dessa nivåer.  Men du kan mycket väl gå upp till 10,0 mmol/l och kanske mer beroende på kolhydratintag. Däremot kan du fortfarande ha hög insulinproduktion för att hålla ner blodsockernivån för de snabba kolhydrater och socker som du äter. Höga nivåer av insulin som i sin tur leder insulinresistens och detta i sin tur leder till metabolt syndrom och  typ 2-diabetes har vi tidigare varit inne på. 

Katarina Skogfält

Leg. sjuksköterska

28 kommentarer till "Blodsockerkurvor"

 1. Birgitta ytter

  Mycket intressant, har en man med diabetes, med väldigt svängande kurva.

  1. Katarina Skogfält

   Tråkigt att höra, kanske han har det helt i onödan…

 2. Anders Beck

  Hej Katarina, Tack för bra artikel!
  Jag kan rekommendera Abbots Freestyle Libre där man kan mäta blodsockret utan stick i fingret dygnet om. https://www.freestylelibre.se/
  Jag har inte diabetes men jag köpte den för att se vilka matvaror som ger kraftig stegring av mitt blodsockret. Slutsatsen för min del är att all mjölmat ger snabb och kraftig stegring av blodsockernivåerna. Till min förvåning gav vitt ris inte alls någon större stegring. Kokt och sedan avkallnad potatis gav bara en liten höjning från 5.2 till 6.4.

  1. Katarina Skogfält

   Hej Anders! Tack själv! Visst är det så. De flesta som har diabetes typ 1 bör ha någon variant av kontinuerlig blodsockermätare. Oavsett om det är Libre, CGM. Tekniken går fort framåt just nu. Jättebra och intressant! Jag hade personligen velat se att denna medicinsk tekniska apparatur erbjöds till de med typ 2 diabetes också. Har ännu inte hunnit skriva om dessa medicinsk tekniska apparater kopplat till diabetes, ännu på bloggen.
   Mjöl är generellt oerhört snabba kolhydrater för oss alla. Sen reagerar vi nog olika på ris och potatis där hänsyn såklart ska tas ifall potatisen är varm, ljummen, kall mm när den intas. Dessutom ska man inte heller glömma att ens egna insulinresistens, och andra hormoner och fysisk aktivitet just innan och under intaget också kommer att påverka. Ett tips kan vara att testa produkten i din handflata, lägg lite av din saliv och blanda i detta. Mät med mätsticka och se vad du får för värden.

 3. Rasmus

  Hej, jag uppmätte min blodsockerhalt till 9,1 på en hälsoundersökning och har därefter uppsökt läkare och väntar nu på svar.
  Men kom på i efterhand på att jag ätit en rejäl tallrik ”ok” müsli (rent kalori mässigt) men druckit en hel del mjöl samt ätit frukt. Förstår att detta gör att värdena stiger. Undrar kan 9,1 vara normalt efter att ha ätit ? har aldrig Haft några symptom, har du av egen erfarenhet träffat patienter med liknade svängningar utan att dom haft diabetes ?

  1. Katarina Skogfält

   Absolut! Många svänger rejält i sitt blodsocker under dagen utan att själva veta om det. Att gå upp till 10,0 mmol/L i samband med frukost är nog tyvärr ingen ovanlighet. Dock beroende på de individuella förutsättningarna i kroppen såklart! Rent generellt är många av oss mer insulinresistenta under morgontimmarna vilket oftast gör att blodsockret då också stiger mer vid intag av frukost innehållande snabba kolhydrater. Om ditt värde är på 9,1 mmol/L fastande så ska du verkligen se över resterande värden och åtgärda avvikande parametrar. Har du två fastevärden över 7,1 mmol/L innebär det en typ 2 diabetes diagnos. Det finns en hel del som påverkar ditt fasteblodsockervärde. För att nämna några: Vad du intog till middag kvällen innan, hur dina triglycerider (blodfetter) ser ut, insulinresistensen, kortisolnivåer och stress. Men även mycket mer. Blodsocker på 9,1 vill du gärna inte ha oavsett om du ätit eller inte. Det är tyvärr vanligt i samhället idag, men därav inte sagt att det är normalt eller att eftersträva. Sen är blodsockret mer en avspegling utav det som försiggår på insidan av kroppen.

 4. Johannes Eder

  Hej !
  Tack för intressant läsning. Jag fick min typ 2 diagnos Maj 2017. Mitt bs var då 17 och långtidssocker låg på 113.
  Sedan nyår äter jag LCHF och nyligen började jag också med att fasta varje måndag. Ingen mat alls mellan söndag kväll till måndag kväll.
  Mitt BS ligger nu alltid mellan 5-7. Och min app visar att jag har HBA1C på 5,7%.
  Målet för mig är att kunna minska Metformin som är min behandling.
  Håll tummarna.
  Mvh Johannes

  1. Katarina Skogfält

   Hej Johannes!
   Jag håller båda mina tummar för dig! Stort lycka till och var stolt över ditt engagemang.
   / Katarina

 5. Malin

  Hej Katarina!

  Tack för en bra sida. Jag har nu på senare tid, kanske senaste 3 månaderna fått såna blodsocker fall. Eller känningar. Blir skakig, darrig, hungrig, nästan yrslig, sveda i magen när jag inte ätit på kanske 3 h. Och ibland kommer det ändå trots att jag åt lite tomatsoppa innan jag cyklade hem från jobbet. Jobbar själv inom vården och tog ett socker idag när jag började känna sådär. Detta var innan lunch. Då var det 4.1. Förstod inte riktigt om din dotter hade diabetes eller inte med tanke på kurva nr 1. Undrar också vad är det för kost ni äter idag? Har du recept eller dylikt?

  Mvh Malin

 6. Katarina Skogfält

  Hej Malin!
  Tack för din kommentar! Det är svårt att säga så mycket utan att ha pratat med dig. Jag har en del saker i tanken när jag läser din text. Det finns ett specifikt tillstånd som jag tänker på när jag läser din text och som inte är helt ovanligt att friska individer drabbas av.
  Ja, en av mina döttrar har typ 1 diabetes och kurvorna i texten ovanför visar hennes kurva innan vi gjorde våra livsstilsförändringar och den stabila kurvan visar hur den ser ut idag. Den är väldigt snarlik ett friskt barns kurva.
  Vi äter en kost som kommer att ge henne och oss andra i familjen en stabil blodsockerkurva med bra värden på blodfetter, vitaminer, mineraler, metabolismen, hormonerna samt ge bra förutsättningar för att minimera viktuppgång samt minimera riskens för komplikationssjukdomar.
  Matrecept och kostupplägg finner du under fliken ”paket och priser”. Det är veckomenyer du kan följa och du väljer själv hur många du vill köpa till. En del köper för en vecka, andra köper fyra veckor som de sen kan följa i 8-12 veckor. Men innan det behöver jag få mer information om dig. Jag tar kontakt med dig!

 7. Karin

  Hej Katarina!

  Tack för jättebra och givande information angående blodsocker. Jag har precis fött barn och under senare del av graviditeten fick jag graviditetsdiabetes. Jag fick reda på detta två veckor innan min son föddes, genom en glukosbelastning. Nu vill man kolla om jag fortfarande har diabetes i efterhand. Därför har jag fått mäta mitt blodsocker under tre dagar, sju gånger per dag, före och efter (1 timme) samtliga måltider, samt innan läggdags. Jag har ätit som vanligt utan att tänka på vilka typer av kolhydrater jag intagit. Mina fastevärden har legat mellan 5-6, och alla mina värden efter måltid har legat mellan 6-8. Förutom en, då jag åt en meny på McDonalds, och en timme senare hade jag ett blodsockervärde på 11,3! Mätte igen en halvtimme senare och den hade sjunkit till 9,0. Två timmar efter den måltiden hade jag 7,3.
  Hur kan man tolka detta tycker du? Jag väntar på att bli kontaktad för att ta upp detta men det är långt tills dess och jag är så himla orolig att jag har fått diabetes. Hur skulle du tolkat detta? Kan en frisk person nå upp till så högt som 11 i blodsocker en timme efter måltid?

  Tacksam för svar!

  Vänliga hälsningar

  1. Katarina Skogfält

   Hej Karin!
   Tack för din feedback!
   Ja, friska människor kan gå upp till 11 mmol/liter efter intag av snabba kolhydrater. Friska barn kan också göra det efter ett kalas eller liknande intag av mat med snabba kolhydrater. Men såklart inte att rekommendera. Jag tolkar dina värden som att du mest troligt äter relativ bra men att skräpmaten i form av MC Donalds ställde till det för ditt blodsocker. Värt att veta är att har man väl haft graviditetsdiabetes så är risken större att man sedan utvecklar en typ 2 diabetes med tiden eller med åldern. Jättebra att du mätt blodsockret och börjar bli insatt i det. Stort grattis till ditt nyfödda barn!

 8. Lovisa

  Hej!
  Mycket intressant läsning! Har ett barn med typ 1 sedan 3-års ålder (idag snart 19) det har varit en rejäl berg -och dalbana men nu när kroppen börjar ha växt färdigt kan i äntligen se en bra stabilitet. Jag behöver fråga för egen del. Jag lånade mitt barns libre och har kollat blodsockret för jag ville se hur mitt socker låg. Jag trodde att jag skulle ligga högt för det var det jag misstänkte. Jag blev väldigt häpen när jag såg att jag ligger väldigt lågt. Som lägst 3.2. Jag går knappt upp i socker när jag äter och då har jag verkligen testat att ”trycka” på med olämpligheter. Jag ligger ofta lägre i blodsockret efter en måltid redan efter 1h. Jag känner mig ofta trött och lite ”rörig” i huvudet. Är detta blodsocker ”normalt”
  Med önskan om svar
  Lovisa

  1. Katarina Skogfält

   Hej Lovisa och tack för din uppskattning av min sida. Jag kan tyvärr inte ge dig ett direkt rätt svar i din fråga. Min första tanke när jag läste din fråga var att jag misstänker att du möjligen har låga kortisolnivåer som inte kan hjälpa till att höja ditt blodsocker, vilket i såfall möjligen skulle kunna vara förenat med utmattning, utbrändhet osv. Med du borde rimligen gå upp i blodsocker av snabba kolhydrater i så fall OM det inte är så att du är otroligt insulinkänslig vilket kan vara fallet. Men det är omöjligt att säga om det så här.

 9. Christer A

  Hej Du skriver under kost att potatismjöl har stor negativ påverkan på blodsockret medan man på andra hemsidor med diabetesrådgivning får veta att potatismjöl består av resistenta kolhydrater som kroppen inte tar upp utan istället dämpar farten i energiupptaget från maten och utjämnar blodsockernivån i blodet. Har du någon kommentar till detta. Det känns ju inte bra med så diametralt olika åsikter från experterna. Gäller även havregryn som annars framhålls som bra mat ur blodsockersynpunkt. Har legat lite högt – 7,1 – på fastesockret men fått ned det genom att dra ned på sylt, äppeldricka och frukt. Är en smörgåsnisse som försöker gå över till husmans rådknäcke.

  1. Katarina Skogfält

   Hej Christer!
   Resistent stärkelse påverkar inte blodsockret lika mycket.
   Tar du en brun mogen banan så kommer den vara betydligt snabba kolhydrater. Tar du däremot en grön omogen banan kommer den att innehålla mer resistent stärkelse. Den kommer fortfarande att påverka ditt blodsocker, men inte lika mycket som den bruna bananen skulle gjort. Jag vet att det finns skrivet att resistent stärkelse inte ska påverka utan att det enbart ska bli till goda bakterier för tarmen. Men det påverkar, sen kan det säkert vara väldigt individuellt och behöver inte vara negativt heller. Dock finns oftast potatismjäl i prefab mat vilket gör att de tas bort ändå. Personligen doserar jag insulin för potatismjöl.

 10. Martin Lima de Faria

  Hej Katarina!
  Tack för din intressanta artikel och goda råd. Jag är 55 år, vägde i början på april 106 kg, mycket bukfett. Jag hade dagligen dippar ca 2 timmar efter kolhydratrik mat med kraftig yrsel, hjärtklappning, som försvann efter 10 min med intag av druvsocker. Jag tog på vårdcentral fastesocker som var 7,7 (hade dock ätit väldigt mycket kolhydrater på kvällen innan). Jag blev chockad, insåg att jag troligen har diabetes typ 2 eller kraftig per-diabetes )mitt långa värde var 38), och startade en M Mosley 800 -1000 kcal diet 12 april. Sedan dess har jag gått ner 7 kg, (idag 28 april) och inte mätt mitt blodsocker än, men jag har följande biverkningar: mycket matt, yr och svag under dagen och vaknar kl 3-4 varje natt av yrsel och svårt att somna om, samt ibland får jag starka dipps 2 timmar efter måltid med tex potatis. Det är obehagligt och skrämmande – bör jag ta det lugnare med dieten, äta lite mer kolhydrater? Vad kan jag göra åt mina sömnproblem med uppvaknande av yrsel? Behöver jag kolla mitt blodsocker när jag dipps eller kan det vara blodtrycksfall (har aldrig haft problem med låg blodtryck)?
  Tacksam för svar.
  Med vänlig hälsning
  Martin

 11. Birgitta Kahlström

  Hej,jag har haft diskussioner med några av mina vänner angående blodsockerhöjning efter måltid.
  Jag hävdar att blodsockret stiger långsammare alt. inte lika mycket om man t. ex äter 2potatisar tillsammans
  med kött och grönsaker jämfört med om man bara äter 2 potatisar utan något till.
  Vad säger du?
  Mvh
  Birgitta Kahlström

  1. Katarina Skogfält

   Jättesvårt att ge ett svar på detta! Mest troligt skulle jag tro att den rätten med enbart 2 potatisar kommer höja mest. Men om det landar in i en person som till vardag baserar sin kost på protein finns en risk att proteinet i kombination med potatisen kommer höja mer. Jättevårt att svara på. Om ni har en mätare så testa och återkoppla när ni har ett resultat. Vore kul att få veta vad ni kom fram till.

 12. zejnepe

  Hej, jag är 59,år och icke diabetes min blodsocker ligger 6,0 är det normalt.

  1. Katarina Skogfält

   Hej! Det kan absolut vara normalt. Det kan också vara ett tecken på att du har något förhöjt värde. Omöjligt att svara på! Det är för lite information att bara titta på ett fasteblodsockervärde för att egentligen kunna uttala sig kring det. För att ge ett bättre svar skulle man behöva titta på helheten.

 13. Harry Schönfeld

  Hej
  Har just hittat denna blogg. Kan verkligen skriva under på att mjöl är snabba kolhydrater. Har typ 2 sen 2013 och håller sen några dagar tillbaka på att mäta blodsocker före och efter måltider, på min diabetessköterskas begäran. Typfrukost brukar för min del bestå av två skivor knäckebröd med mycket fiber o fullkorn (Wasa Sport +) med mycket grönt och lax på. Då varierar sockret från c:a 6 före till 5,5 två timmar efter måltiden. I dag bytte jag ut knäcket mot ett vitt bröd (typ liten baguette), samma pålägg. Wow. Nivån två timmar efter var 9,3! Tog samma typ av lunch som frukost (lat att laga mat idag) och fick nästan samma stegring. Det blir återgång till grovknäcket. Vitt bröd (och pasta skulle jag tro) borde vara lika ”bannlyst” som lösgodis….

  1. Katarina Skogfält

   Grattis Harry! Roligt att höra att du engagerar dig så i din diabetes. Vetemjöl finns i så många olika livsmedel idag och kan för väldigt många med diabetes vara extremt svårt att hantera för att få en bra blodsockerkurva. Bröd, såser, pasta, en del prefab proteiner mm. Listan kan göras lång. Att få insikt är ett första steg till att lära sig hur sin egna kropp fungerar. Så fort jag har tid ska jag berätta hur ni kan mäta blodsockret på maten utan att först inta den för att se. Det går nämligen att mäta den innan du ens äter den för att se om du i huvud taget vill inta maten och i förväg kunna förutse kurvan.

 14. Patricia Lopez

  Hej Katarina, första gången jag läser din blogg. Jag läste en artikel då du svarade att det var vanligt att personen som inte hade diabetes kunde få hunger känsla efter att ha ätit.
  Jag har mätt mitt blodsocker fastande i en vecka och den ligger mellan 4.1 till 5.3. under dagen ligger mitt blodsocker aldrig mer än 7. Det som bekymrar mig sedan den 29/4 är att jag får stark hungerkänsla med yrsel, darrighet, svimning känsla efter 2 timmar att jag har ätit.
  Jag måste tillägga att jag blev undersökt för man mistänkte var blodsockerfall men dem hittade ingenting, sen dess har jag haft dem där hungerkänsla några gånger per år men sedan den 29/4 har jag haft mycket oftare.
  Till sist måste berätta att jag har haft covid och är nästan frisk. Tack för svaret. Patricia

 15. Jan-Peter Ocklind

  Tydligt förklarade samband.

 16. Yvonne Berntsson

  Bra artikel. Viktig läsning likaså inspirerande o lärorikt. Jag har typ 2 diabetes o blskr varierar ibland. Jag skulle vilja ha en färdig kurva att följa blskr. Finns det att köpa ?

 17. Mariam Jansson

  Hej.
  Intressant läsning. Jag har under flera år försökt få diagnos diabetes. Har haft flera fastevärden på över 8 ibland 9. Men då säger läkaren att jag ”måste” ha ätit, för annars får man inte så högt värde!Självfallet har jag inte ätit inför fasteprov!
  Min bror, syster och mor har diabetes. Jag har lånat deras mätare fler ggr dom visat höga värden och några ggr under 4. Vaknar alltid kl 5.oo tiden och skakar i kroppen. Blir yrslig, får ont i hjärtat och svettas enormt. Måste kissa hela tiden och har rasat 8 kg på 1 mån. Har grumliga ögon högt blodtryck. Vet inte hur jag ska få någon att lyssna. Tacksam för svar.

 18. Monica Weber

  Hej tog ett test nu kl 23.låg på 4 8!Åt ett ägg o modifast 55 g vanijpudding hårt chiabröd med 2 grBregott 80 gr kaffe 9 gr pepparkakor kl 20.30Är detta för lågt ??Får alltid höra att jag har diabetes typ 2 ! Har aldrig legat högre än36 på långtsmätning! Sägas skall att jag är 75 år !

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.