Blogg

Här skriver Katarina Skogfält, leg. sjuksköterska och forskningssjuksköterska, om hur kosten påverkar din kropp och hur den kan användas som en förebyggande, lindrande åtgärd för att optimera din hälsa. En del inlägg är vetenskapligt baserade och en del empiriska. 

 

Podcast intervju kring de olika diabetesvarianterna

Jag blev nyligen intervjuad i Hälsohormoners Podcast kring diabetes. Vi pratar om de olika diabetesvarinaterna. Hur de uppkommer. Varför typ 1 diabetes idag inte går att bota. Hur den kan optimeras. En del av de faktorer som leder till att…

HbA1c- värde (Hemoglobin A1c)

Vad är ett HbA1c-värde? Enkelt förklarat så finns proteinet hemoglobin (Hb) i de röda blodkropparna, som transporterar syre. På hemoglobin fastnar sockermolekyler. Då bildas HbA1c, ett så kallat glykerat hemoglobin. HbA1c ökar med antalet timmar per dygn som man har…

Patientfall- Typ 2-diabetes och rubbade blodfetter

I början av maj kontaktar Axel mottagningen. Han är numera pensionär. Han berättar att han är uppvuxen på en bondgård och har ätit husmanskost under hela sitt liv. Han säger att han inte ätit speciellt mycket socker, läsk, kakor med mera…

Glass-smart!

Nu hoppar vi hej vilt här på bloggen mellan hjärtinfarkt och sommarens svalkande glass. Jag har senaste tiden fått mycket frågor kring mat, barn, viktnedgång hos både vuxna och barn och såklart kring diabetes (oavsett typ). Jag kommer besvara och…

Öga mot öga med hjärtinfarkten!

För att vara helt ärlig hade jag inte tänkt att jag skulle gå in på blodfetter och hjärtinfarkter riktigt än på bloggen. Men jag stod nyligen öga mot öga med hjärtinfarkten och bestämde mig för att dela med mig av…

Det kom ett mail….

Det är så fantastiskt kul att få följa de jag jobbar med. När de gör sin resa till en bättre hälsa. De berör mig alla på olika sätt. Så även denna klient! Ett presentkort hon fått, låg till grund för…