Blogg

Här skriver Katarina Skogfält, leg. sjuksköterska och forskningssjuksköterska, om hur kosten påverkar din kropp och hur den kan användas som en förebyggande, lindrande åtgärd för att optimera din hälsa. En del inlägg är vetenskapligt baserade och en del empiriska. 

 

Typ 1 diabetes och bakomliggande faktorer!

För dig som är intresserad och vill veta mer om det som hittills forskats på som möjliga bakomliggande faktorer till uppkomsten av typ 1 diabetes. Så lägger jag upp en länk nedan till en review jag skrivit inom området. Jag…

Jag har skrivit en litteraturstudie.

Det är många av er som under åren har hört av er när ert barn insjuknat i typ 1 diabetes. Jag minns speciellt en tonårsflicka som berättade att hennes lillasyskon nyligen fått typ 1 diabetes. Hon kände en stor oro…

Podcast intervju kring de olika diabetesvarianterna

Jag blev nyligen intervjuad i Hälsohormoners Podcast kring diabetes. Vi pratar om de olika diabetesvarinaterna. Hur de uppkommer. Varför typ 1 diabetes idag inte går att bota. Hur den kan optimeras. En del av de faktorer som leder till att…

HbA1c- värde (Hemoglobin A1c)

Vad är ett HbA1c-värde? Enkelt förklarat så finns proteinet hemoglobin (Hb) i de röda blodkropparna, som transporterar syre. På hemoglobin fastnar sockermolekyler. Då bildas HbA1c, ett så kallat glykerat hemoglobin. HbA1c ökar med antalet timmar per dygn som man har…

Patientfall- Typ 2-diabetes och rubbade blodfetter

I början av maj kontaktar Axel mottagningen. Han är numera pensionär. Han berättar att han är uppvuxen på en bondgård och har ätit husmanskost under hela sitt liv. Han säger att han inte ätit speciellt mycket socker, läsk, kakor med mera…