Blogg

Här skriver Katarina Skogfält, leg. sjuksköterska och forskningssjuksköterska, om hur kosten påverkar din kropp och hur den kan användas som en förebyggande, lindrande åtgärd för att optimera din hälsa. En del inlägg är vetenskapligt baserade och en del empiriska. 

 

Ett första steg i att undvika en hjärtinfarkt och stroke är att undvika diabetes -Speciellt om du är kvinna!

I denna studie står det tydligt att kvinnor med diabetes har sex gånger så stor risk att insjukna i hjärt-kärlsjukdom som hjärtinfarkt och Stroke i jämförelse mot friska kvinnor i samma ålder utan diabetes. För män är siffran två till fyra gånger högre.

De skriver också att det är viktigt att belysa: ”However, it is important to note that absolute vascular death rates were higher for men with diabetes than for women with diabetes, but since women without diabetes have the best prognosis, diabetes confers a higher relative risk among women than among men.”

Kvinnor med diabetes har enligt denna, till antalet studerade personer, sämre prognos vad gäller hjärtkärlsjukdom som hjärtinfarkt och stroke. Det visade däremot ingen försämring eller ökad dödlighet i cancer. Bäst prognos har kvinnor utan diabetes!

Att förebygga diabetes borde rimligen vara en större samhällsåtgärd/insats än vad det idag är.

Skillnad mellan kvinnor och de olika diabetesvarianterna framkommer dock inte i denna studie!

Länk till studien

Katarina Skogfält

Leg. sjuksköterska

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.