Blogg

Här skriver Katarina Skogfält, leg. sjuksköterska, IVA-sjuksköterska, kandidat i Biomedicin om hur kost samt livsstil                                    påverkar din kropp och hur det kan användas förebyggande, lindrande för att optimera din hälsa.                                             Inläggen är vetenskapligt baserade, med empiriska inslag. 

 

Glass-smart!

Nu hoppar vi hej vilt här på bloggen mellan hjärtinfarkt och sommarens svalkande glass. Jag har senaste tiden fått mycket frågor kring mat, barn, viktnedgång hos både vuxna och barn och såklart kring diabetes (oavsett typ). Jag kommer besvara och ta upp kring alla frågor och gör ett blogginlägg kring dem. Jag har fått en del frågor kring glass nu när sommaren är här. Vilken glass är bäst att äta? Hur kan du tänka kring insulinet och blodsockret? Hur blir du glass-smart helt enkelt? Jag ska visa dig vägen till en bättre blodsockerkurva och hur du aktivt själv har en möjlighet att få kunskap till den nivå för hur du vill leva!

Om vi inte fokuserar på E-ämnen, tillsatser och annat som finns i glassen. Då går möjligen all glass du köper i kiosken bort. Här finner du mer exakt information kring vad glassarna faktiskt  innehåller , för dig som är intresserad.

Men nu ska vi inte fokusera på det, utan enbart på blodsockret och insulinet. Jag har gjort ett exempel på hur du kan skala av och tänka för att få ned insulinnivån och därmed  få en stabilare blodsockerkurva.

Vi börjar såklart med den som påverkar blodsockret mest! Den som kommer bidra med stora doser cirkulerande insulin i dina blodkärl. Kommer du ihåg det vi nosade på i tidigare blogginlägg om hyperinsulinemi och eventuella kopplingarna till andra sjukdomar? Här kommer tips på hur du själv kan få ned dina insulinnivåer. Det jag skriver nedan är så jag skulle tänka kring doserna för att uppnå en stabil kurva på blodsockret.

Den absolut godaste som vi i allmänhet kanske gärna unnar oss var och varannan dag nu under sommaren. Det är mest troligt också denna glass barn gärna står och ber om att få. Den här bidrar med ruskigt stora insulindoser och om kroppen inte klarar av att förbränna det glukos som kroppen via glassen tar emot, kommer glukoset att lagras som glykogen i dina muskler och levern (behöver dock inte alltid vara negativt, här är det överbelastning jag menar). I värsta fall bidrar till fettinlagring i levern och gör det svårt att komma åt fettförbränning.  Denna glass riskerar att överbelasta det glykemiska systemet i din kropp. Såklart beroende på vad du i övrigt stoppar i dig. Jag kommer nedan inte använda mig av bilder. Utan du får helt enkelt fantisera kring hur glassen ser ut! Ha överseende med det.

Nivå 1: Våffla, tre smakkulor, minimaränger

Tänk att du beställer en våffla med tre smaksatta kulor. Låt oss säga blåbär, choklad och jordgubb. På toppen ber du gärna om att få strössel eller minimaränger. Det spelar ingen roll om det är strössel eller maränger du beställer. Men vi leker med tanken på att det är minimaränger du beställer.

Här är det våfflan som är den stora boven och det dolda sockret som kommer kräva mest insulin. Det är nog förvånande för många som kanske hade trott minimarängerna eller den smaksatta glassen. Men nej, våfflan åker bort! Kommer du ihåg insulindoserna jag skrivit om när jag jämför smörgås/ pizza, eller smörgås/kanelbulle. Våfflan innehåller nästan samma ingredienser och hamnar snarlikt mellan dessa två i insulindoser. Nu räknar jag inte ut exemplet på riktigt så helt tillförlitligt blir det såklart inte.  Jag fick frågan en gång om vår familj aldrig äter glass. Helst gör vi egen, men ibland på sommaren så kan vi köpa en glass någon gång. Men då förhandlar vi alltid med barnen så att gärna våfflan försvinner. Den kräver ungefär 200% större insulindoser de efterföljande fyra timmarna för att hålla ned blodsockerkurvan. Ifall vi ens lyckas hålla den nere! Dessutom får vi sen svårt att hålla blodsockret uppe då det stora påslaget insulin sen gör att blodsockret efteråt blir extremt lågt. Det blir en farligt svajig kurva helt enkelt och ett barn som inte mår bra av det. För vissa familjer fungerar det fint att dosera med insulinet. Men i vår familj så fungerar det inte alls. Inte ens om vi ger doserna 45 minuter innan intag. Vi vill ha henne inom referensvärdena. Dessutom vill vi inte trycka på med 200% stora doser i hennes lilla kropp. Hälsovinsterna med att dra ned på insulinet är så överlägset stora att det inte ens är värt att fundera i andra banor. Våfflan tas gärna bort i vår familj av andra orsaker också, som jag tar framöver på bloggen.

Nivå 2: Bägare, tre smakkulor, maränger

Fantisera kring att du nu beställer en bägare men fortfarande med de tre smaksatta kulorna och minimarängerna på toppen.

Denna gång är det inte heller minimarängerna som åker bort. Det är en sådan liten mängd i förhållande till både glassen och våfflan. Utan nu byts istället de smaksatta kulorna ut till naturell mjukglass som inte är smaksatt med lika mycket sött som smakkulorna är. Redan här har du minimerat insulinnivåerna markant och överbelastar inte systemet lika starkt!

Nivå 3: Bägare, mjukglass, maränger

Ett ännu bättre val är såklart att ta bort marängen och bara ta en liten bägare med mjukglass i.

Desto mer avskalat och tråkigt det är, desto bättre är det för ditt blodsocker. Det är en regel du alltid kan gå efter. Desto mer smaksatt, rolig, färgglad en glass är så påverkas blodsockret mer. Så en glasspinne med naturell vanilj är ett bättre val än en strut med choklad och sylt i.  Här kan jag personligen känna att det vore önskvärt om det såldes hemmagjord mjukglass med färska bär. Men för att det inte ska bli så stramt och tråkigt att äta denna mjukglass i en liten bägare så är det att föredra att göra glass själv hemma. Så då gör vi det!

Hemmagjord glass!

Detta är såklart det bästa alternativet, alla kategorier. Vi kommer aldrig komma ifrån att en egengjord glass är det bästa. Här kommer tips på olika glassar du kan göra i sommar. Blodsockerkurvan kommer bli stabil. Har du dessutom ett förhöjt blodsockervärde och/ eller att blodprovet visa på förhöjd blodfettprofil  på dina triglycerider. Så kommer dessa glassar kunna bidra till en korrigering av dessa. Såklart beroende på vad du i övrigt äter. Men vilken annan glass kan det! Vissa av dessa recept har jag gett till klienter/patienter som ett alternativ till lördagsfika. Även om de haft mål att gå ned i vikt,  få ned sina triglyceridvärden (blodfetterna) eller att höja sitt HDL-värde och/ eller få bättre resultat med sin typ 1- eller 2-diabetes. Och alla med positiv utgång dessutom!

IMG_0592 (2)

 

Chokladglass (6 glasspinnar)

 • 2 bananer
 • 3 msk kokosmjölk
 • 3 msk kakao

Mosa bananerna med en gaffel. Blanda ner alla ingredienserna i en mixer. Tillsätt eventuellt vatten. Häll upp i glasspinneformar. Frys i minst fem timmar.

Banan tänker du! Det är ju jättemycket socker, framför allt fruktos och skrämmande snabba kolhydrater. Javisst är det så, frukt innehåller mycket fruktsocker och är extremt snabba kolhydrater, speciellt banan. I insulinmängd så är du nästan uppe på liknande nivåer som kanelbullen. Inte riktigt, men nästan. Frukt innehåller dock en massa bra nyttiga saker och det är klart att jag vill att mitt barn ska kunna äta det. Däremot väljer vi hur det ges och när. Vid lägre blodsockernivåer som behöver höjas är frukt extremt bra.  En bit av gul banan är då att föredra framför en grön. Vid specifika fysiska aktiviteter kan frukt komma till sin rätt också. Däremot finns det även här en baksida på myntet som jag vill ge dig kunskap kring. Jag vill ge dig mer kunskap kring frukt, fördelar och eventuella fallgropar som speciellt kan vara bra att vara observant på vid typ 1-diabetes och ofta låga blodsockernivåer och triglyceridvärdet. Men det tar jag också framöver…

Tillbaka till bananen i glassen. Det går nämligen att vara ”fruktsmart” och dra nytta av och använda sig av kroppens fysiologi. Du kan nämligen få snabba kolhydrater till att bli extremt långsamma om du vill. Kommer du ihåg när jag skrev om välling som var lättflytande/rinnande och dessutom varm? Denna glass är precis tvärtom! Hård i konsistensen och dessutom ordentligt fryst, vilket gör att upptaget av kolhydraterna kommer bli extremt långsamt och det kommer inte gå ut i dina blodkärl alls så snabbt. Dessutom är det svårt att snabbt få  i sig hela mängden på en gång. Oftast så suger du på glassen vilket gör att bananen inte heller tas upp så fort. Intag av 20 gram snabba kolhydrater behöver inte i praktiken betyda insulinfrisättning för 20 gram snabba kolhydrater.

Blåbärsglass (4 glasspinnar)

 • 1 päron
 • 2 dl blåbär

Perfekt val nu när det dessutom är säsong för frukt och bär. Skala och skär ur kärnhuset på päronet. Mixa ihop med blåbären. Häll upp i glasspinneformar. Frys i minst 5 timmar.

Jordgubbsglass (4 glasspinnar)

 • 300 gram frysta jordgubbar
 • 1 dl naturella cashewnötter
 • 1 banan

Blanda i matberedaren tills du fått en mjukglasskonsistens. Späd med lite vatten ifall du behöver en mjukare konsistens. Antingen har du förberett och haft bananen i frysen innan du mixar. Då är det färdigt att äta direkt! Eller så tar du rumstempererad banan och får ställa in i frysen ett par timmar innan servering.

Desto mer genomfryst denna glass är desto mindre insulinfrisättning blir det. Vill man istället höja blodsockret av olika anledningar (vid typ 1- diabetes till exempel) så hade jag själv valt att ha den mer mjuk i konsistensen.

En annan variant som är en favorit hos mig och min man är denna smoothie. Det blir alltid över när vi gör denna och då är det perfekt att slänga in den i frysen så har du fika framåt eftermiddagen.

IMG_0527

Smoothie/ glass  (5 portioner)

 • 400 ml kokosmjölk
 • några nävar bär
 • 2 råa ägg

Mixa ihop allt och servera i ett glas. Lägg det som blir över i en matlåda och frys in. Ta fram och låt tina en stund innan den serveras. Skopa upp på en tallrik och ät som den är eller servera med färska bär till.

Alla dessa ovanstående recept uppskattas i vår familj! ”Den här glassen är godare än kanalglassen mamma!” Det är betyget från äldsta dottern! Alla våra tre barn tycker om dem, de ger en bra stabil blodsockerkurva och tre nöjda barn. Dessa ger jag gärna mina barn. Här får de i sig bra mineraler, vitaminer, fibrer och antioxidanter. Dessutom kommer dessa gynna deras blodfetter för framtiden, då fasteblodsockret inte riskerar att bli för högt och dessutom finns det ingen risk för att det överbelastar levern och påverkar triglyceriderna och HDL-kolesterolet negativt.

Här vill jag samtidigt gardera mig som sjuksköterska och säga att om du som läser bloggen och nyligen diagnosticerats med typ 1-diabetes och ger dessa recept till dig eller ditt barn. Beroende på vad denne äter i vanliga fall, så var med på att eventuellt sänka insulindoserna så jag inte är delaktig i att bidra till hypoglykemier. Prova första gången utan att ge måltidsinsulinet! För oss är det cirka 200% skillnad i totala dosen från den första glassen jag beskrev och dessa hemmagjorda glassar. Har du typ 2-diabetes och en tendens att bli låg så korrigera medicineringen. Du kan alltid ta hjälp av din diabetesläkare eller diabetessjuksköterska om du är osäker kring doseringar.

Det gör mig glad när jag får mail av klienter/patienter där de skriver att ” Nu har jag fått med gubben på detta också. Så vi gör detta tillsammans!”  eller där mannen säger att ”vi kommer både jag och frun för vi ska göra denna resa tillsammans” eller där kvinnan säger att ”min man blev så taggad på upplägget så nu är både han och barnen också med.” Sånt är bra! Då får den som sökt upp mig 100 % stöttning hemifrån. Och kanske viktigast av allt. Kunskapen om kosten och dess effekter nås av en hel familj och inte bara en enda person.

Det finns ytterligare en sak med dessa recept som jag personligen tycker om. Som uppskattas i vår egna familj. Som verkligheten ser ut idag är det väldigt vanligt att minst en i familjen av olika anledningar inte äter liknande mat som de övriga. Kanske är det diagnoser som typ 1-diabetes, reumatism, läckande tarm/magproblem, eksem, astma, ADHD, gluten-, laktosintolerans, mjölkproteinallergi eller övervikt hos någon medlem i familjen. Med dessa recept behöver ingen känna sig särbehandlad, besvärlig, utanför eller udda. Dessa recept förenar familjen och gör att alla kan äta samma sak.

 

Katarina Skogfält

Leg. sjuksköterska

En kommentar till "Glass-smart!"

 1. Johan Markwall

  Hej Katarina,

  Tack för en bra blogg. Jag undrar hur du ser på proteinglass typ Lohilo som alternativ……

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.