Blogg

Här skriver Katarina Skogfält, leg. sjuksköterska, IVA-sjuksköterska, kandidat i Biomedicin om hur kost samt livsstil                                    påverkar din kropp och hur det kan användas förebyggande, lindrande för att optimera din hälsa.                                             Inläggen är vetenskapligt baserade, med empiriska inslag. 

 

HbA1c- värde (Hemoglobin A1c)

Vad är ett HbA1c-värde? Enkelt förklarat så finns proteinet hemoglobin (Hb) i de röda blodkropparna, som transporterar syre. På hemoglobin fastnar sockermolekyler. Då bildas HbA1c, ett så kallat glykerat hemoglobin. HbA1c ökar med antalet timmar per dygn som man har högt blodsocker. Det ökar snabbare desto högre blodsockret är.

När man mäter HbA1c med blodprov får man ett värde i mmol/mol. Det står för hur mycket socker som är bundet till hemoglobinet. HbA1c-värdet avspeglar hur blodsockret varit under omkring tre månader och främst under de senaste 6-8 veckorna. Det beror på att varje dag bildas nya röda blodkroppar, medan andra som hunnit bli gamla bryts ned efter cirka 120 dagar.

Man behöver mäta HbA1c minst var tredje månad vid diabetes, och oftare om det är högt eller lågt. Det är extra viktigt att följa det i samband med läkemedeljustering och koständringar.

Om HbA1c är högt ökar risken för följdsjukdomar i blodkärl, ögon, njurar, hjärta och nerver. Varje steg i rätt riktning av detta värde är bra.

Nedan finner du riktlinjer för hur olika individer i olika åldrar bör ligga i sitt HbA1c. Däremot tycker jag inte det är fel, att sikta på normala friska individers nivå även om personen i fråga är vuxen och har typ 2-diabetes. Vid typ 1-diabetes  och speciellt barn finns det mer att ta hänsyn till.

HbA1c referensvärden:

Under 50 år = 27-42 mmol/mol.
Över 50 år = 31-46 mmol/mol.
Vid diabetes = under 52 mmol/mol.

Ett stigande HbA1c är en larmsignal som säger: Vad nu då? Vad behöver jag nu göra?

HbA1c kan vara väldigt bra att titta på när man ska leta efter metabola syndromet/prediabetes eller diabetes för att diagnostisera. När det gäller HbA1c på patienter med redan typ 2-diabetes diagnos, så fokuseras inte i första hand på HbA1c-värdet. Då är den dagliga blodsockerkurvan viktigare. Ett första mål att uppnå dagliga blodsockervärden under 8 mmol/ liter i blodet. Nästa mål blir att få blodsockret under 6 mmol/liter.

När det gäller typ 1-diabetes kan första målet bli att uppnå en blodsockerkurva mellan 4-8 mmol/liter. Sen när den är nådd, kan nästa mål bli att nå nivåer mellan 4-6 mmol/liter. Då kan det ibland vara möjligt att korrigera med en liten dos insulin redan när blodsockerkurvan går över upp mot 7 mmol/liter istället för 8 mmol/liter. Däremot är detta finjustering med blodsockerkurvan, och det ligger mycket jobb bakom detta innan man eventuellt når dit.  Man bör definitivt ha tillgång till någon form av CGM- mätare för att kunna uppnå detta på ett säkert sätt. Jag vill understryka att det är otroligt viktigt att samtidigt undvika låga blodsockernivåer som är under 4 mmol/l, oavsett om det gäller barn eller vuxen som har typ 1-diabetes, som medför andra mer akuta risker.

Värt att nämna är att en instabil blodsockerkurva med ett pendlade mellan 2-22 nästintill dagligen kan ge ett lägre HbA1c värde (gäller vid typ 1) än vad en stabil blodsockerkurva med ett medelglukosvärde på  7,8 mmol/liter kan leda till. Så helt tillförlitligt värde är det inte. Vi kommer aldrig ifrån att det är blodsockerkurvan som är det primära att titta på. Att låta ett barn pendla mellan 2-22 i blodsocker ger såklart inte ett barn som mår bra, på något vis, även om HbA1c värdet är bra! Som frisk pendlar du aldrig mellan 2-22 mmol/liter i blodsocker. Inte heller vid typ 2-diabetes, även om du då kan ha en instabil blodsockerkurva på grund av externt tillsatt insulin. Men är däremot väldigt vanligt vid typ 1 diabetes och en instabil blodsockerkurva.

Förebyggande syfte!

Jag möter patienter på mottagningen där min magkänsla säger mig att denne patient definitivt har höga blodsockervärden. Men det syns inte på HbA1c. Inte heller på fasteblodsockret. Vilket jag kommer förklara i nästa blogginlägg, varför det kan tänkas bli så. Det finns andra prover att titta på som i de flesta fall (men inte alla) kommer visa mer tillförlitliga resultat och som i de flesta fall är  avvikande redan innan HbA1c blir förhöjt.

Kan det finnas andra felkällor i detta värde?

Bra att känna till kring detta värde är att vissa tillstånd kan ge felaktiga värden på ditt HbA1c:
Falskt låga värden kan ses vid tillstånd med ökad omsättning av röda blodkroppar, som t ex talassemi, hemolytisk anemi och efter en blodtransfusion mm.
Falskt höga värden är ovanligare, men kan ses ifall omsättningen av röda blodkroppar är låg och endast gamla röda blodkroppar, som hunnit bli mera exponerade för glukos, finns kvar. T.ex. vid järnbrist.
Vissa Hb-varianter kan ge falskt låga (oftast) eller falskt höga (sällan) HbA1c-nivåer.

Är du idag frisk och närmar dig 40-45 års ålder, så är det klokt att veta ett utgångsvärde på detta värde. Då kan du med tiden följa din trend och justera för att inte få ett förhöjt värde vilket riskerar att leda till en oväntad diagnos!

adf_diagram-1svajig

adf_diagram-2stabil

 

 

 

 

The importance of HbA1c and glucose variability in patients with type 1 and type 2 diabetes: outcome of continuous glucose monitoring (CGM).

The effect of genetic variability on the correlation between blood glucose and glycated hemoglobin levels.

Severe hypoglycemia in children with IDDM: a prospective population study 1992–1994.

Cerebral effects of severe hypoglycemia in young people with type 1 diabetes.

Dead-in-bed syndrome in young diabetic patients.

 

Katarina Skogfält

Leg. sjuksköterska

8 kommentarer till "HbA1c- värde (Hemoglobin A1c)"

 1. Per

  Mitt blodsocker varierar normalt mellan 5,5 och 8,5 under dygnet. Nån enstaka gång kan det stiga till 11 efter en kolhydratfrukost eller sjunka till 3,5 under natten efter några öl på kvällen. A1c ligger på 42. Behöver jag behandling?

  1. Katarina Skogfält

   Hej Per!
   Ja, jag rekommenderar dig starkt att ta tag i detta. Dock inte med mediciner än. Maila mig så ska jag ge dig bra verktyg och mer information för att bromsa och ändra riktning på detta.

 2. Tim

  Hej Katarina!

  Har du några allmäna tips kring att gå ner HbA1c värdet?

 3. Leif Kullman

  Hej, jag lider av sjukdomen hypothyroidism samt polycytemia vera. Medicinerar för bägge. Mot PV har jag en ny medicin Jakavi som vi hoppas skall trycka ned blodkropparna. Sista blokdkollen var mitt EVF lågt: 38 normalt tillåter de mig att ha 45. Mitt triglycerinvärde var mer än referensvärdet dock ej kolesterol.
  Samtidigt var glukos 6 och mitt HbA1c (IFCC) högt 52.
  Jag är 72 år och äter väldigt lite sockerprodukter och väldigt mycket grönsaker , frukt och fibrer.

  Kan du förklara/förstå min höga värden?

 4. Peter Kusendahl

  Hej, min man har högt HbA1c. Är överviktig och äter mycket godis och tycker om mat. Har du någon dietlista på vad han bör äta för att få ner värdet och undvika medicin.

 5. Angelica

  Jag har precis fått diagnosen Typ 2 diabetes. Har ett HbA1c värde på 35. Fastevärde på 6,7 och efter glykosbelastning 12,8. Jag har arbetat med vikten och gått ner 12kg dom senaste 10 mån. Väger idag 79,5kg.
  Varför blir värdet efter glykosbelastning 12,8? Är det något jag kan påverka själv eller är det bara så och jag måste medicinera? Jag fick utskrivet metformin.

 6. Ham

  Hej , jag har nyligen blivit med deiabitc och vet inte vilken värde jag har.
  Men jag brukar mätte min sukee med blodsocker Mette.

 7. Camilla

  Hej
  Jag är 51 år. Diabetes typ 2 hade både mamma och mormor. Jag är 158 cm lång och väger 62 kg. Var väldigt nära gränsen för graviditetsdiabetes för 10 år sedan. Var på koll förra veckan, eget initiativ eftersom jag mått lite diffust dåligt från och till under ca 1 år. Alla prover var bra. Hb A1c var 40, fick jag veta i brev idag. Normalt, förstår jag. Är det bra? Dåligt? Något jag ska tänka på? Bör jag försöka få ner det? Jag går långa promenader varannan dag, och är fotbollsledare. Lagar för det mesta GI-mat. Undviker godis. Vore mycket tacksam för svar.
  Mvh
  Camilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.