Blogg

Här skriver Katarina Skogfält, leg. sjuksköterska, IVA-sjuksköterska, kandidat i Biomedicin om hur kost samt livsstil                                    påverkar din kropp och hur det kan användas förebyggande, lindrande för att optimera din hälsa.                                             Inläggen är vetenskapligt baserade, med empiriska inslag. 

 

Höga nivåer av blodsocker kopplas till demensrisk

Bättre blodsockerkontroll vid typ 2-diabetes skulle kunna förhindra många fall av demens. Det säger svenska forskare bakom en studie som presenterades idag på EASD. Det är forskare vid Sahlgrenska akademin som i en observationsstudie tittat närmare på hur höga nivåer av långtidsblodsockret Hba1c vid typ 2-diabetes, påverkar risken att bli inlagd på sjukhus med demens som sjukdomsdiagnos.

-Vi såg att högt Hba1c tycks ha en inverkan på risken att utveckla demens. Det är positivt att vi fått reda på det, för Hba1c är en modifierbar riskfaktor. Genom att optimera Hba1c hos de här individerna kan man modifiera risken att utveckla demens, säger Aidin Rawshani, läkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset och doktorand vid nationella diabetesregistret och Sahlgrenska universitetssjukhuset.

I studien har han och kollegorna analyserat data från ca 350 000 patienter med typ 2- diabetes utan känd demens, som registrerats i Nationella diabetesregistret mellan 2003 och 2012.

Forskarna såg att risken för att utveckla demens ökade parallellt med att Hba1c ökade. Resultaten kvarstod efter att forskarna justerat för en rad olika faktorer såsom ålder, kön, blodtryck , sjukdomsduration, BMI och vilka diabetesläkemedel de stod på.

– Men det finns väldigt starka associationer som tyder på ett samband mellan typ 2-diabetes och demens, vilket är intressant. Man har tidigare inte tagit med demens som ett traditionellt utfall såsom till exempel hjärtinfarkt och stroke hos patienter med typ 2- diabetes, säger Aidin Rawshani.

Studien i fulltext: A Rawshani et al. Glycaemic control and incidence of dementia in 363,573 patients with type 2- diabetes: an observational study. Presenterad på EASD i  Stockholm 2015.

Detta är ytterligare en av många anledningar till att följa upp dina blodsockernivåer och ditt långtidsblodsocker,  Hba1c. Både om du är frisk i ett förebyggande syfte, samt om du har en diagnos som typ 1- eller typ 2- diabetes så är det desto större anledning att hålla efter ditt  Hba1c och följa upp det kontinuerligt.

 

Katarina Skogfält

Leg. sjuksköterska

2 kommentarer till "Höga nivåer av blodsocker kopplas till demensrisk"

 1. Karwan

  Hej, vad menar non sa min blodsocker är 400 inte i Sverige i annat landet hur man räkans
  Tack
  Mvh, karwan

  1. Katarina Skogfält

   I Sverige anges glukos i mmol/L, men i England och USA används fortfarande mg/dl. 18 mg/dl motsvarar 1 mmol/L. Har du då ett värde på 400 mg/dl motsvarar det ett värde på 22,2 mmol/L här i Sverige.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.