Blogg

Här skriver Katarina Skogfält, leg. sjuksköterska och forskningssjuksköterska, om hur kosten påverkar din kropp och hur den kan användas som en förebyggande, lindrande åtgärd för att optimera din hälsa. En del inlägg är vetenskapligt baserade och en del empiriska. 

 

Min egen resa

På denna blogg kommer det mestadels vara rapportering från kostmottagningen blandat med vad vetenskapliga studier säger. Men jag börjar min blogg med ett personligt inlägg. Ett inlägg där jag vill att du ska lära känna mig mer och förstå hur jag tänker och varför jag står där jag står idag!

När vårt barn fick diabetes var hon två och ett halvt år. Hennes blodsockerkurva var otroligt instabil. Det var blodsockernivåer som jag ansåg att hon inte skulle behöva leva varje dag med. En blodsockerkurva där hon pendlade mellan 2,0 mmol/l–22,0 mmol/l i blodsocker oftast både till frukost, lunch och middag. Referensvärdet är att ligga mellan 4,0-6,0 mmol/l.

För vår familj fungerade det inte att möta stora mängder kolhydrater med motsvarande mängd insulin. Höga insulindoser ledde till mycket svängiga blodsockervärden. Det var helt enkelt inte värt det. Jag ville ge henne den absolut bästa maten och att hon samtidigt kan njuta av kosten och få det till en livsstil.

Idag vet jag att det går att hitta det målet. Den fråga jag har ställt mig är: Vi trodde vi åt bra, hur kommer det sig då att hon svängde så kraftigt i blodsocker? Det är här min kostmottagning kommer in i bilden. Det är genom den som jag nu ger en möjlighet för er andra att ta del av detta. Vilket gör att ni själva, utifrån era önskemål sedan kan hitta er nivå och ert förhållningssätt med hur ni vill leva med kosten.

Idag inser jag att vår familj gick rätt väg! Vi alla njuter till fullo av kosten och har bra blodsockernivåer. Vi i familjen är glada att vi lade så mycket energi på att få till en bra kost. Den kommer att få våra barn att hålla sig friskare längre och den kommer få vårt barn med diabetes att få ett rikare, friskare och definitivt förutsättningarna för ett längre liv.

Katarina Skogfält

Leg. sjuksköterska

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.