Blogg

Här skriver Katarina Skogfält, leg. sjuksköterska, IVA-sjuksköterska, kandidat i Biomedicin om hur kost samt livsstil                                    påverkar din kropp och hur det kan användas förebyggande, lindrande för att optimera din hälsa.                                             Inläggen är vetenskapligt baserade, med empiriska inslag. 

 

Sammanfattning

Du har nu de senaste veckorna fått följa ett av många förlopp på hur det kan gå till när sjukdomar uppstår genom kosten. Självklart finns det också genetiska aspekter att ta hänsyn till. Men kosten har en oerhört stor betydelse för välmående och är till stor del grogrunden till många sjukdomar.

Vi har varit inne och nosat på olika områden. Jag har varit tydlig med hur jag ser på socker och hur det påverkar vår kropp. I mina kostråd är allt socker och framför allt det dolda sockret borttaget. Vi har också varit inne och nosat på andra områden som jag kommer gå in mer på framöver. Leverns funktion, hur höga blodsockernivåer orsakar skada, insulinets roll, insulinresistens, insulinkänslighet och mycket mer är vad du har att se fram emot.

Efter att ha följt min tråd här på bloggen från frisk till sjuk tänker du nog kanske- Ska jag äta kolhydrater alls? Ja, det är klart att du ska. Däremot är det bra att veta på vilket sätt kolhydraterna påverkar din insulinfrisättning, blodsockerkurva och på vilket sätt kolhydraterna kan påverka/lindra olika sjukdomar.  Jag kommer däremot inte lägga någon energi kring huruvida kolhydrater behövs eller inte. Personligen tycker jag att fokus då hamnar på fel ställe. Det svaret kommer du själv finna ut när vi går djupare in i kroppens fysiologi. Och utifrån det har du själv en möjlighet att göra dina aktiva val.

Däremot är det oerhört viktigt att du vet hur insulin och olika insulinnivåer påverkar dina organ och din kropp. Du kan studera varje tabell på glykemiskt index (GI), glykemisk belastning (GB) och så vidare. Jag kommer framöver att gå in på insulindoser vilket kommer få dig att få ett annat perspektiv på hur du ser på kolhydrater. Detta kommer jag lägga mer tyngd kring. Du kommer förstå vad jag menar när vi kommer dit.

Vi har dock lite mer grundläggande att se fram emot innan vi är där.

Tills dess, önskar jag dig en skön helg!

 

Katarina Skogfält

Leg. sjuksköterska

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.