Blogg

Här skriver Katarina Skogfält, leg. sjuksköterska, IVA-sjuksköterska, kandidat i Biomedicin om hur kost samt livsstil                                    påverkar din kropp och hur det kan användas förebyggande, lindrande för att optimera din hälsa.                                             Inläggen är vetenskapligt baserade, med empiriska inslag. 

 

Tillhör du också de 90 % som inte vet om att du har prediabetes?

90 % av de som lider av prediabetes, metabola syndromet,  vet inte själva om det förrän det är för sent. När de väl fått diagnosen typ 2-diabetes tillhör de högriskgruppen för att insjukna i hjärt- och kärlsjukdomar, njursjukdomar, och även nervskador för att nämna några.

För ett par dagar sedan tog jag del av denna nya amerikansk studie publicerad 2016.  Publicerad i Journal of the American Board of Family Medicine.  Doctors aren`t diagnosing or treating most cases of prediabetes. Det är alltså förstadiet till typ 2-diabetes som man här har tittat på, som går att förebyggas men som tyvärr inte tittas efter i tid.

Studien: Prediabetes Diagnosis and Treatment in Primary Care.

”We know that prediabetes is considered one of the biggest risk factors for the development of diabetes, with estimates ranging from 15-30 percent of people with prediabetes developing diabetes within five years.”

”We also know that 90 percent of people who have prediabetes don’t know they have it. So the question becomes were is the doctors in all this? Is the doctor identifying people with prediabetes, telling them about it and providing treatment, Thats what we wanted to find out.”

”Even with blood tests results infront of them, physicians weren’t detecting prediabetes in their patients in terms of making a diagnosis or providing some sort of management or treatment.”

”The finding that most patients with confirmed prediabetes do not receive appropriate care suggests that the approach of primary care toward prediabetes needs to change if we are to effectively prevent diabetes.”

Detta gäller såklart inte alla läkare! Men här finns nog ett glapp i sjukvården där fokus inte hinns med att lägga på att förebygga denna sjudom.  En sjukdom det går i många fall att värja sig ifrån om den bara upptäcks i tid.

Jag fick nyligen frågan om vilka som besöker kostmottagningen. Om man måste ha en sjukdomsdiagnos för att få komma som patient/klient? Absolut inte! Alla är välkomna såklart! Efter att ha haft mottagningen öppen nu i cirka fem månader kan jag hittills konstatera att de som kommer är både yngre och äldre, kvinnor och män, föräldrar till barn med typ 1-diabetes. En del är äldre och har en del sjukdomar redan som till exempel hjärt- kärlsjukdom, cancer, typ 2-diabetes, typ 1-diabetes, depression och många vill gå ned i vikt. En del har besvär från tarmarna med bland annat magknip och magont.  En del är atleter som vill ge sin kropp bra näring för att orka med träningen och inte belasta kroppen med skador, sjukdomar och inflammationer. Några kommer för att kontrollera sina blodsocker- och blodfettsvärden och sitt blodtryck. 

Däremot är det många fler än jag hade väntat mig som kommer i ett förebyggande syfte. De som just nu i dagsläget inte har några problem, eller kanske mindre besvär av olika karaktär. Men de har en önskan att ta egen kontroll över sin hälsa innan sjukdomarna kommer i kapp. Det är oerhört glädjande! 

Läs gärna om det jag tidigare skrivit om metabola syndromet som är förstadiet till typ 2-diabetes.  Att med hjälp av kunskap och via blodprover hitta denna sjukdom i tid och hinna påverka livsstilsvanorna för den som vill och på så sätt också minimera riskerna för framtida sjukdomar som bland annat hjärt-kärlsjukdomar.

Högt triglyceridvärde (en av dina blodfetter) är ingen ovanlig syn på mottagningen och är en av indikationerna på det metabola syndromet. Det man samtidigt ska komma ihåg är att bara några månader in på kost-justeringen så är detta blodvärde inom normala referensvärden igen. Så att hitta, diagnostisera prediabetes är det vi vill uppnå för att sen få en förståelse för hur du ska reversera det och undvika att få typ 2-diabetes. 

En del blir såklart förskräckta när jag meddelar att deras blodvärde är för högt, jag förklarar då att det är bra att vi hittat det och nu kan ta tag i det och åtgärda det innan det hinner gå för långt! Den större faran hade varit att inte ens veta om det. Vilket 90 % idag inte vet om, enligt studien!

 

Katarina Skogfält

Leg. sjuksköterska

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.