Blogg

Här skriver Katarina Skogfält, leg. sjuksköterska, IVA-sjuksköterska, kandidat i Biomedicin om hur kost samt livsstil                                    påverkar din kropp och hur det kan användas förebyggande, lindrande för att optimera din hälsa.                                             Inläggen är vetenskapligt baserade, med empiriska inslag. 

 

Typ 2-diabetes

När du gått en tid med det metabola syndromet orkar inte kroppen med den belastning den utsätts för. Insulinproduktionen försämras. Cellerna svarar dåligt på det insulin som väl produceras, musklerna tar inte upp glukos som de ska. Till följd få du extremt höga blodsockervärden i din kropp. Du kan gå länge i detta tillstånd. Symtomen kan missas i åratal, trots att din kropp tar skada. Tillslut upplever du trötthet, dimmig syn, kissar ofta och får en ökad törst som symtom. Nu först, söker du läkarvård och får till dig att du har en utvecklad typ 2-diabetes som behöver medicineras.

IMG_3262 (1)

Runt 400 000 människor beräknas ha diabetes i Sverige. Forskare tror dessutom att det är betydligt många fler som går omkring med höga blodsockernivåer utan att veta om det. Eftersom sjukdomen är så vanlig tänker vi sällan på den som något allvarligt.

Det höga blodsockret vid diabetes skadar de små blodkärlen i din kropp. Sjukligt högt blodsocker ”fräter” på dina blodkärl. Dåligt kontrollerad diabetes tar långsamt under många år knäcken på dina organ. Dina njurar kan sluta fungera. Dålig blodcirkulation ned i benen kan göra dem kalla, känsellösa och ge infekterade, svårläkta sår. Män tappar potensen. Hjärnan tar skada och du kan bli dement i förtid. Successivt skadas dina blodkärl i ögonen och du riskerar att bli blind. En 50-årig diabetiker avlider i genomsnitt sex år tidigare än en frisk person. Störst är risken att dö i hjärtsjukdom. Till detta kommer även en 25 % högre risk att dö i cancer, ökad risk för gikt, alzheimer och fertilitetsproblem. Listan på elände kan göras alldeles för lång.

Typ 2-diabetes har tidigare varit en sjukdom som bara äldre insjuknar i och kallas därför även för åldersdiabetes. Däremot kryper den numera ned i åldrarna och som du i tidigare blogginlägg kunnat läsa finns det även barn i USA som också utvecklat sjukdomen. Det sägs att vi ligger 20 år efter i utvecklingen jämfört med USA. Betyder det att vi om 20 år har barn i Sverige som insjuknar i typ 2-diabetes?

De allvarliga komplikationerna gör att sjukdomen är kostsam för samhället. Diabetes står för 6-10 % av sjukvårdskostnaderna. Sjukvården utgör 9 procent av Sveriges bruttonationalprodukt, BNP. Diabetessjukvården står med andra ord för 0,5-1 procent av landets totala ekonomiska aktivitet under ett år. Det är väldigt mycket!

Typ 2-diabetes är en sjukdom som beror på livsstilen, även om vissa personer är mer genetiskt känsliga än andra. Därför är det grundläggande att verkligen veta vilka kostråd som hjälper mot sjukdomen. I och med att en person med typ 2-diabetes har en ökad risk än andra att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar så fokuseras mycket (via vårdcentral) på ditt blodfett (kolesterolvärde). Blodsockernivåerna kommer oftast i andra hand.

År 2030 beräknas det vara ca 600 000 personer i Sverige som lever med typ 2-diabetes.

Typ 2- diabetes är inte en kronisk sjukdom. Däremot har du väl fått den är det svårt att bli helt fri från den. Du kan däremot hålla den så pass i schack att du eventuellt inte behöver medicineras för den utan via en kostomläggning kan hålla symtomen tillbaka och undviker att kroppen tar skada. Hur då tänker du? Det finns olika vägar att gå men huvudsyftet är att se till dina insulinnivåer i kroppen och framför allt öka dina cellers känslighet för ditt egna insulin. Dessutom syftar en kostomläggning till att optimera dina musklers förmåga att ta hand om de kolhydrater du äter. Så de inte ligger kvar i dina blodkärl i form av glukos och orsakar höga blodsockernivåer som orsakar skada på din kropp.

 

Katarina Skogfält

Leg. sjuksköterska

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.