Blogg

Här skriver Katarina Skogfält, leg. sjuksköterska, IVA-sjuksköterska, kandidat i Biomedicin om hur kost samt livsstil                                    påverkar din kropp och hur det kan användas förebyggande, lindrande för att optimera din hälsa.                                             Inläggen är vetenskapligt baserade, med empiriska inslag. 

 

Vad är hjärt- och kärlsjukdom?

Du har nu fått beskedet att du har en utvecklad typ 2-diabetes. Kanske ledsen och orolig går du hem och söker på Google och undrar vad  det egentligen innebär. Du börjar läsa på om sjukdomen och till din stora fasa upptäcker du nu att du på grund av din typ 2-diabetes, tillhör en av de största riskgrupperna för att insjukna i hjärt- och kärlsjukdom.

Vad är hjärt- och kärlsjukdom? Det är ett samlingsbegrepp som rör sjukdomar som drabbar cirkulationsorganen och/eller dina blodkärl.

Åderförkalkning (Även kallad förträngning): Passagen i dina blodkärl blir trängre och det blir svårare för blodet att passera. Detta leder till att kärlväggen blir stelare, tjockare och kärlens rörlighet minskar.

Stroke: Även kallat slaganfall och är ett samlingsnamn för hjärninfarkt och hjärnblödning. Det börjar oftast med att du har en åderförkalkning i kärlet som gör det trångt för blodet att passera. En blodpropp bildat av levrat blod försöker ta sig förbi och fastnar. Det leder till syrebrist i omkringliggande vävnad och i värsta fall vävnadsdöd. Blodproppen kommer oftast från din halspulsåder eller ifrån hjärtat.

Det kan också bildas en blodpropp i kärlen direkt i hjärnan. När du har en åderförkalkning, i hjärnans kärl, som gör passagen trång i hjärnan så kan det stoppa upp blod som successivt fastnar i förträngningen. Till slut blir det för mycket ansamlat blod i kärlet vilket resulterar i en propp som gör att blodet inte kan passera. Även nu leder det till syrebrist i omkringliggande vävnad och i värsta fall vävnadsdöd.

En stroke kan också uppstå vid en hjärnblödning, då ett kärl oftast av olika anledningar brister. Detta leder också i sin tur till att kringliggande vävnad får syrebrist och tar skada. I värsta  fall leder det i sin tur till vävnadsdöd.

Som ett resultat oavsett om stroke uppkommit av en blodpropp eller hjärnblödning kan det drabbade området i hjärnan inte fungera normalt, vilket resulterar i en oförmåga att röra en eller flera lemmar på en sida av kroppen. Du kan också få en oförmåga att förstå eller formulera tal. Synen och synfältet kan också påverkas. I värsta fall leder en stroke till att du avlider. Stroke är en livshotande sjukdom och kräver således omedelbar sjukhusvård. Ju tidigare du får vård desto större är möjligheten att behandla och påverka hjärninfarktens utveckling.

Akut hjärtinfarkt är den vanligaste dödsorsaken i Sverige.

Hjärtinfarkt: Beror oftast på att en blodpropp har bildats som helt eller delvis täpper till hjärtats kranskärl så att blodet inte kan passera som det brukar. Den del av hjärtat som skulle ha tagit emot blodet från det tilltäppta kärlet drabbas av syrebrist och hjärtmuskeln skadas.

Vid en hjärtinfarkt kan en skada uppkomma som gör att hjärtat inte klarar att arbeta lika bra som innan. I värsta fall kan hjärtat sluta slå och stannar av. Hjärtinfarkt är en livshotande sjukdom och kräver omedelbar sjukhusvård. Ju tidigare du får vård desto större är möjligheten att behandla och påverka hjärtinfarktens utveckling.

Hjärt-kärlsjukdom är den absolut största folksjukdomen i vårt land och akut hjärtinfarkt är den vanligaste dödsorsaken bland hjärt-kärlsjukdomarna. Ca 28 000 personer drabbades av hjärtinfarkt i Sverige 2013. Ca 7 700 dog av sin infarkt.

Riskfaktorer för att utveckla hjärtinfarkt:

 • Låg koncentration av high-density lipoprotein (HDL) (Dina ”goda” blodfetter)
 • Hög koncentration av low-density lipoprotein (LDL) (Dina ”onda” blodfetter)
 • Höga blodfetter (Triglycerider)
 • Högt blodtryck
 • Diabetes
 • Fetma
 • Stress (Stress ger ett ordentligt påslag av kortisol och adrenalin, vilka är två av dina blodsockerhöjande kroppshormoner.)

Källa: Wikipedia

Vad ska eftersträvas för att minimera riskerna för hjärt- och kärlsjukdom.

 • Minska det skadliga kolesterolet (LDL) genom ändrad kost.
 • Rubbade blodfetter ökar risken för att få åderförkalkning, vilket i sin tur ökar risken för hjärtinfarkt.
 • Håll din diabetessjukdom under kontroll.
 • Två av tre personer som får en hjärtinfarkt har en försämrad omsättning av socker i kroppen.
 • Högt blodtryck ökar risken för hjärtinfarkt. Du kan ofta sänka blodtrycket med rätt kost.
 • Motionera regelbundet.

Källa: 1177

Hur är diabetes kopplat till hjärtinfarkt?

Stora äldre befolkningsstudier visar att risken för hjärtinfarkt är två till fyra gånger så stor hos personer med diabetes jämfört med de som inte har diabetes. Personer som drabbas av typ 2-diabetes, så kallad åldersdiabetes, kan ha förhöjda blodsockernivåer i flera år utan att veta om det. Av alla patienter med hjärtinfarkt beräknas 25-30 procent ha en tidigare oupptäckt diabetes och lika många har förstadier till diabetes.

Källa: Hjärt- lungfonden

Tillsatt socker är kopplat till en kraftigt ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom. Det visar en studie i den medicinska tidskriften Jama International Medicin. Den femtedel som åt mest socker löpte dubbelt så hög risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom, jämfört med den femtedel som åt minst under de femton år som studien pågick. Studien: Sugar Intake and Cardiovascular Diseases Mortality Among US Adults

Länge har vi fått höra att åderförkalkning är en process där fett slammar igen blodkärlen. Vad händer inom forskningens värld just nu? Håller den bilden på att ändras?  Kan det vara så att celler från immunförsvaret attackerar kärlväggen? Det skapas en inflammation som leder till att kärlen täpps igen och vi får en åderförkalkning? I tidskriften Cell Metabolism går det att läsa om en studie som tyder på att höga blodsockernivåer eldar på denna inflammation i kroppen. Observera att det i studien handlar om höga blodsockernivåer i ditt blod och inte rent socker: Hyperglycemia Promotes Myelopoiesis and Impairs the Resolution of Atherosclerosis

 

Katarina Skogfält

Leg. sjuksköterska

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.