Blogg

Här skriver Katarina Skogfält, leg. sjuksköterska och forskningssjuksköterska, om hur kosten påverkar din kropp och hur den kan användas som en förebyggande, lindrande åtgärd för att optimera din hälsa. En del inlägg är vetenskapligt baserade och en del empiriska. 

 

Vi testade hur vårt blodsocker påverkades av vår frukost

Vi ville se hur stor påverkan vår kostomläggning gör för vårt blodsocker i vår familj. Därför gjorde vi ett två-dagars test där vi första dagen åt frukost så som vi gjorde innan vårt barn fick diabetes. Andra dagen åt vi så som vi gör nu. Efter frukosten gjorde vi mätningar var 15:e min och under kommande två timmar följde vi vårt blodsocker.

Dag 1: Första dagen åt vi som vi gjorde innan vårt barn fick diabetes. En tallrik havregrynsgröt, en smörgås och ett glas mjölk. Dock ingen sylt till då vi i undersökningen tagit bort det ”rena och synliga” sockret.

Dag 2: Andra dagen åt vi gröt som var gjord på ett annat recept! Dessutom bytte vi ut smörgåsen mot ett ägg och drack vatten/te/kaffe.

Observera att Y-axeln är olika i de båda diagrammen. Referensvärdet för blodsocker är mellan 4,0-6,0 mmol/liter.

Slutsats nr 1

Om både jag och min man (och våra barn) fortsätter äta den kost vi åt förut är risken stor att vi diagnostiseras med typ 2-diabetes i framtiden. Speciellt jag som är uppe och nosar på 10,0 mmol/liter i blodsocker och har dessutom svårt att ta mig ner till normala värden igen.

Slutsats nr 2

Nämnas bör att vi höjde vårt barns insulindoser med 100 %! Ändå lyckades vi inte hålla blodsockret nere. Av erfarenhet och rutin så vet jag att vi hade lyckats hålla blodsockret på en bra nivå om vi gett en dubbeldos med insulin för den mängd kolhydrater hon åt. Dessutom hade vi behövt höja hennes grund/basaldos insulin med 200 % i tre timmar efter intag. Då hade vi lyckats hålla hennes blodsocker nere.

Enligt vetenskapliga studier leder intag av livsmedel innehållande stora mängder socker och snabba kolhydrater till negativa hälsokonsekvenser.

Denna studie publicerad i The American Journal Clinical Nutrition (AJCN). Barclay 2008.  ”Glycemic index, glycemic load, and chronic disease risk–a meta-analysis of observational studies.” Den visar på att det är högre risk att utveckla typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar (bland annat) för personer som äter stor mängd med snabba kolhydrater.

Halton 2008 (AJCN).  ”Low-carbohydrate-diet score and risk of type 2 diabetes in women.” Här har man följt upp 85 000 kvinnor. I denna studie fann man också att det är en kraftigt ökad risk att utveckla typ 2-diabetes för de som äter mycket snabba kolhydrater.

Katarina Skogfält

Leg. sjuksköterska

28 kommentarer till "Vi testade hur vårt blodsocker påverkades av vår frukost"

 1. Stefan

  Hej! Vilken typ av gröt åt ni dag två?
  Nyfiken på receptet.

 2. Lars

  Instämmer med Stefan – vore väldigt bra om du tipsade på ett bättre recept/annan gröt!

 3. Lars

  Instämmer med Stefan. Vore väldigt bra att veta vad det var för gröt dag 2!

 4. Jan-olof Bryssling

  Hur påverkar frukt sockervärdet? Brukar äta banan med lite grädde till kaffet Har diab typ2 med hba1c på 39 och tablett glybenklamid.

  1. Katarina Skogfält

   Frukt kan vara relativt individuellt. Generellt är banan riktigt snabba kolhydrater och används ofta vid typ 1 diabetes och hypoglykemi för att akut höja blodsockret. Äpple är också snabbt för de flesta! Dessutom otroligt besprutat om du inte äter dina egna, svenska äpplen. Men visst, de är bra för att höja blodsockret med. Päron, kiwi, mandarin, apelsin är betydligt mer långsamma, men kommer såklart påverka blodsockret. Allt utifrån din egna insulinresistens och funktion av beta cellerna mm.
   Frukt kan vara ett otroligt bra verktyg i att balansera blodsockret när man har en kontinuerlig glukosmätare.
   Frukt som däremot pressas till juice är däremot inte att rekommendera till någon med nedsatt funktion av sin glukosmetabolism. Det blir extremt snabbt och ohanterbart.
   När du äter banan med grädde så kommer grädden påverka upptaget något .
   39 i Hba1c låter strålande! Bra jobbat!

 5. Jan-olof Bryssling

  Modereras..hur då?

 6. Stefan

  Hej,
  Vore rätt bra om det som i dag 1, där gröten beskrevs, att även Dag 2 kunde beskrivas hur frukosten tillagades.
  Annars känns informationen rätt onödig att skriva ut om man inte redogör för vad skillnaden i ingredienser var.

  1. Katarina Skogfält

   Hej!
   Först, jätteroligt att ni läser bloggen och att ni har funderingar och frågor! Tack!
   Det finns olika anledningar till varför jag valt att inte lägga upp recept på hemsidan. Det har spekulerats kring om det är min affärside osv. Men så är inte fallet. Att jag är sparsam med att lägga upp recepten på hemsidan är egentligen av två anledningar.
   Det är väldigt många som har någon forma av diabetes som läser bloggen och följer mitt arbete. Både vuxna som själva har diabetes och även föräldrar till små barn som har diabetes. Eftersom maten är extremt potent och kan ge revolutionerande resultat så har jag även vidtagit säkerhetsåtgärder när det gäller att lägga ut recept. Innan jag delger ett recept önskar jag få insikt i vilket kompetens patienten har kring insulinet som används. Då insulinet annars snabb kan bli till ett livshotande läkemedel med dödlig utgång om inte doserna justeras. Jag kan aldrig veta vilken kompetens/ insikt eller sjukdom den som läser bloggen har.
   Därav har jag valt att lägga olika matrecept på sidan för ”Paket och Priser” där det går att köpa till matrecept för en vecka för endast 500 kr. Då vi innan det har en dialog eller kontakt där jag får en insikt i vilken sjukdom det gäller och vilken insikt som finns.
   Detta för att skydda dig som patient och skydda mig som sjuksköterska, till en säker vård.
   Jag kan förstå er frustration när jag visar så tydlig förbättring på kurvan och är man idag helt frisk vill man såklart få tag i de verktygen. Mitt råd är att ta kontakt med mig via mailen så kan jag hjälpa er vidare.
   Det är av all välmening och med säkerheten i tanke jag hittills valt att göra på detta sätt.
   Det finns en tanke hos mig att framöver släppa alla recept och göra dem tillgängliga för er alla på ett säkert vis, men vi är nte där än.

 7. Leila

  Hej!
  Jag blir jätte förvirrad! Påverkar verkligen havregrynsgröt blodsockret så mycket?! Jag brukar ta en tallrik med fiber havregryn och gör gröten i mikron. Hade ni något i gröten? Jag har bara kanel. Till detta tar jag ett glas vatten med äppelcidervinäger i, en avokado och en kaffe. Ibland har jag lite smör i gröten, för extra sälta och fett. Mitt blodsocker håller sig väldigt stabilt på denna maträtt. Därav min förvåning! Tack för en jättebra sida för övrigt!
  Mvh, Leila med typ 2 diabetes.

  1. Katarina Skogfält

   Hej Leila! Det var inte min mening att göra dig förvirrad. Både ja och nej, det behöver inte påverka så mycket för alla, men för många gör det det. Spannmål generellt är snabba kolhydrater. Det är inte många som har insikt i det! Sen i vårt experiment ovan har vi även spannmål från smörgåsen…
   I ditt fall är det också beroende på hur insulinresistent du är, vilken typ av medicin du intar för din typ 2 osv. Men generellt låter det klokt med fibrer, avokado och smör i gröten. Har man däremot problem med höga triglycerider (blodfetter) eller en instabil blodsockerkurva är det klokt att ta bort gröten initialt. Ta ett bs på fastande mage, ät din gröt, mät sedan bs var 15 min i två timmar en gång. Så ser du hur högt du går. Kanske ligger du högre än du tror. Sen behöver du inte alltid göra detta då dina stickor kommer ta slut snabbt. Önskar alla hade tillgång till CGM (Kontinuerlig blodsockermätare). Lycka till! Roligt att du gillar sidan!

   1. Peter

    Glöm inte att mjölk påverkar blodsockret en hel del också. Eftersom det är socker i flytande form tar kroppen upp det extra snabbt. Så jag skulle säga att det är mjölken som till stor del påverkar blodsockret. Det är ganska ovetenskapligt att byta ut tre komponenter på samma gång. Det försvårar tolkningen av resultaten eftersom det inte går att avgöra vilken komponent som påverkat mest.

 8. Magni Myhr

  Har nyligen fått min diagnos på högt Blodsocker, nu har jag bytt ut kosten till enbart LCHF å mår så mycket bättre. Enligt Läkaren så skulle en förändring av kosten hålla min Diabetes i chack ..
  Berätta gärna hur ni gör .

 9. Demiko

  Ni gjorde ju 2 ändringar av frukosten. Olika sorters gröt samt ägg istället för macka. Kan vara uteslutandet av mackan som gjorde största skillnaden. Särskilt om ni använder vitt bröd.

  1. Katarina Skogfält

   Precis, helt rätt noterat av dig! Vi gjorde flera, för oss, nödvändiga förändringar för att få till den perfekta kurvan.

 10. Camilo

  Hej Katarina,
  Har en fråga angående justeringen som du gjorde på dag två när det gäller havregrynsgröten.
  Jag har läst på https://www.tasteline.com/halsa/gi/gifrukost/ att det är stor skillnad på små eller stora havregryn när det gäller GI värden.
  Du kan se själv på tabellen.

  Var det samma havre gryn eller var det bara att ni tog bort mjölken och brödet?

  1. Katarina Skogfält

   Hej! Tack för din fråga.
   Ja, det kan vara skillnad på gryn och gryn beroende på hur processade de är samt storleken och GI, GB på dem. Däremot är jag av synen att jag vill ha riktigt bra resultat. Människan verkar oftast leta efter substitut till det som inte fungerar och ska tas bort. För de som inte tål gluten letar man istället efter glutenfritt bröd som nödvändigtvis inte behöver bli bättre för kroppen utan innehåller då oftast med socker och andre ämnen som inte behöver vara bra. Istället strävar jag efter det absolut bästa intag av livsmedel samt att få riktigt bra resultat på blodsockret. Så istället för att leta efter substitut tas det aktuella livsmedlet helt enkelt bort om det påverkar blodsockret negativt och tillsätts av ett livsmedel som ger stabil blodsockerkurva och samtidigt ger den näring människokroppen är i behov av. Man ska inte vara rädd för att göra stora förändringar med maten. Det tar ca 4 veckor att vänja in en ny vana… Sen har den nya vanan blivit det nya normala!

   1. Kerstin Johansson

    Katarina varför kan du inte lägga ut vad för gröt du åt dag 2 ? Vill ju gärna veta.

   2. Katarina Skogfält

    Hej Kerstin!
    Jag vet att ni är många som gärna vill att jag ska lägga ut recepten så de blir öppna. Jag har ännu inte gjort det av egentligen en anledning. Jag vill försäkra mig om att de som har framför allt typ 1 diabetes ska vara helt införstådda i att de måste sänka sina insulindoser. Görs inte det är risken obehagligt stor för en hypoglykemi vilket jag inte vill vara delaktig i att ha orsakat. En del av de jag arbetar/arbetat med har fått sänka doserna 50-70%. I denna frukost specifikt måste man vara inställd att sänka rejält på doserna. Inte bara måltidsdosen utan även basalen.Är man fullt frisk och vill äta hälsosamt förstår jag frustrationen med att inte få full tillgång till recepten.Jag har en bra lösning för detta i framtiden. Maila mig så länge så tar vi receptet den vägen.

 11. Stefan Henriksson

  Hej,

  Du skriver att ”Man ska inte vara rädd för att göra stora förändringar med maten” men vill inte skriva ut recepten för att ” Innan jag delger ett recept önskar jag få insikt i vilket kompetens patienten har kring insulinet som används. Då insulinet annars snabb kan bli till ett livshotande läkemedel med dödlig utgång om inte doserna justeras. Jag kan aldrig veta vilken kompetens/ insikt eller sjukdom den som läser bloggen har.” Hur menar du, känns lite som att du både uppmuntrar och varnar..

  Jag tar gärna emot recept som innehåller lägre mängd kolhydrater, om inte här så gärna på mail.

  1. Katarina Skogfält

   Du har helt rätt, jag både varnar och uppmuntrar. Det kanske inte är så bra formulerat av mig. Det jag menar är att självklart ska man göra förändringar till det bättre och man ska vara medveten om vad man gör och att justeringar med insulin då också görs utifrån de nya energisammansättningar som intas.

 12. Jessica

  Hej, är det inte även så att ägget håller blodsockret mer stabilt, vilket de även skulle gjort om man lagt till det till Dag 1 (och tagit bort smörgåsen)?

  1. Katarina Skogfält

   Absolut, då hade kurvan också blivit bättre!

 13. Acke Westerlund

  Hej Katarina, tack för en intressant blogg.

  Vi har i vår familj gjort liknande test med familjemedlemmar.

  Mina värden påminner om dina lite grann. Tänker på test 1. Har du inga betänkligheter kring ditt eget fastevärde och även peakar på över 10 mmol/L?

  Är vi i prediabetes nivåer?

  1. Acke Westerlund

   …….ligger på 5,7 mmol/L i fastevärde och peakar på 10,9 mmol/L efter frukost på två skinksmörgåsar med tomat o gurka, ett kokt ägg med majonnäs samt ett glas rödbetsjuice.

   Testintervallen är på 20 min.
   20 min 9,4 mmol/L
   40 min 10,9
   60 min 6,7
   80 —-
   120 min 5,3

 14. Lena

  Förslag på recept på gröt/frukost som borde ge en långsam blodsockerökning, smaka gott, ge mättnad och bra vitamin och mineraler, m.m.
  3/4 dl fiberhavregryn, 1 msk chiafrön, 1/2 dl frysta blåbär, 1/2 dl frysta hallon. ca 2 dl vatten. Allt ner i kastrullen och koka ihop till skön vackert färgad gröt. Uppepå gröten ett par tsk av rostade solrosfrön, linfrön, pumpafrö, hyvlad kokos, 3 valnötter. Servera med låglaktosmjölk för lägre halt av mjölksocker + 1 ägg.
  Testa och se vad ni gillar det och hur blodsockret håller sig. Mindre portion om man inte har så högt energibehov.

 15. Elisabeth

  Hej Katarina.

  Efter att ha läst om dig skulle jag vilja ställa en fråga?

  Jag har känningar av diabetes sedan någraår tillbaka, men sedan jag började med LCHF så blev det betydligt bättre. Saken är den att det blir lite för dyrt med att äta mandelmjölsgröt (trots att det fungerar) var morgon med kanel och nyponpulver, därför undrar jag om havregrynsgröt inte höjer blodsockernivån så mycket? Jag har så funderat över ifall jag ska börja med detta i stället.
  Äter för övrigt numera ej pasta, makaroner, ris, potatis.
  Och ska tillägga att jag är 70 år, har fettvävsreumatism, lite svårt med balansen, och även arv från mina båda föräldrar av diabetes som gjorde att pappa fick kapa en del av sitt ben och min mor får bensår samt besvär med synen. Därför är det viktigt med att få rätt hjälp.

  Tack på förhand
  Mvh Elisabeth

  Mycket tacksam om du kan ge mig några minuter för ett svar.

 16. Mirjam

  Hej!

  Undrar vilken smörgås ni åt? Funderar om det är gröten eller smörgåsen som ökar ert blodsocker. Hade varit intressant att bara bytt gröt. Blir lite fel när ni även byter smörgås mot ägg.

  /Mirjam Holmberg

 17. Pia CL Söderberg

  Hej, intressant blogg! Äter fiberhavregrynsgröt med nån slags oatdrink ist f mjölk, i förebyggande syfte, så man kunde undgå diab.. Har du klurat ut en gröt md mkt lägre GI, alltså? ..lite olja i? eller mer fiber?.. önskar dej 3vlig helg! …P. S-g

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.