Blogg

Här skriver Katarina Skogfält, leg. sjuksköterska och forskningssjuksköterska, om hur kosten påverkar din kropp och hur den kan användas som en förebyggande, lindrande åtgärd för att optimera din hälsa. En del inlägg är vetenskapligt baserade och en del empiriska. 

 

Vilken framtid går våra barn till mötes?

Du känner till min oro inför att vi i framtiden mest troligt kommer att ha barn med typ 2-diabetes. Den verkligheten kanske inte är så långt bort som jag trott. Det är inte bara jag som tänker på barnens framtid och utvecklingen av diabetes hos barn. Det finns andra som också gör det. Då främst ett läkemedelsföretag! Jag kan inte låta bli att undra om det är oro för barnens framtid som driver dem eller om det kan finnas något annat intresse?

Företaget heter Novo Nordisk och är ett läkemedelsföretag som framställer insulin till diabetiker. Oavsett vilken diabetes typ du har. Nu söker de deltagare till en studie för barn mellan 10-16 år som kan vara delaktiga i denna studie. Syftet med studien är att ta fram ett läkemedel som ska kunna ges till barn med typ 2-diabetes. För mig låter det här helt galet och jag undrar dessutom om studien är laglig att genomföra rent etiskt. Men den har fått godkännande. Studien är granskad och godkänd av Läkemedelsverket och ansvarig etikprövningsnämnd i Sverige. Att ta fram ett nytt läkemedel för att medicinera våra barn för en sjukdom de inte ens rår för. Som de äter sig sjuka till utan att själva veta om det, och sen inte få tillräckliga kostråd som verkligen hjälper för dem. Utan ska då gå resten av sitt liv med medicinering?! Dessutom tyder den på att vi redan har barn i samhället med typ 2-diabetes.

Ta gärna del av denna ansökan från läkemedelsföretaget till våra barn.Borde det inte vara ett bättre alternativ att se till barnens kostvanor och att se över livsmedelsverkets gällande kostråd kring socker i samhället?

 

CO1VTa5WEAAg391

Denna bild är lånad från Dr Ian Booth. En läkare som lever med typ 1-diabetes och som själv valt att kraftigt minska ned på inte bara socker utan också snabba kolhydrater i behandling av sin sjukdom. Det här är så han, som läkare,  ser på vården idag till typ 2-diabetiker. När jag ser bilden så undrar jag om det är denna framtid våra barn med typ 2-diabetes går till mötes?

Bara genom att ta bort sockret kommer man långt, visar en rykande färsk studie.

Många studier pekar på att det är socker som är den stora boven i dramat kring fetmaepidemin och typ 2- diabetes i samhället. Det är tydligen ändå en svår sak att säkert bevisa. En ny studie stärker argumentet ytterligare.

Under 10 dagar tittade man på 43 barn med fetma och metabolt syndrom, som fick äta mindre mängd socker. Viktigt i studien var att de fortsatte äta samma mängd kalorier.

Resultatet visade på bättre värden kring det mesta som har med metabolt syndrom att göra: bättre blodtryck, bättre blodsocker, mycket lägre insulinnivåer, även utan effekt på vikten. Allt detta genom att minska på socker och inte kalorier i bara 10 dagar.

Studien: Isocaloric fructose restriction and metabolic improvement in children with obesity and metabolic syndrome

Studien har fått stor internationell uppmärksamhet. Läs dem gärna:

Times:  Sugar Is Definitely Toxic, a New Study Says 

NYT: Cutting Sugar Improves Children’s Health in Just 10 Days

WSJ: Study Links Sugar to Conditions That Lead to Diabetes, Heart Disease in Children

Mirror:  Making this simple change can dramatically improve your health – without cutting calories

PressRelease:  Obese children’s health rapidly improves with sugar reduction unrelated to calories

 

Katarina Skogfält

Leg. sjuksköterska

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.